back to top

Irlanda: Dezbaterea și manifestațiile publice iau amploare înaintea referendumului pentru legalizarea avortului

Guvernul Irlandei va organiza un referendum pentru legalizarea avortului

Pe 25 mai, irlandezii sunt chemați la vot pentru abrogarea celui de-al Optulea Amendament al Constituției țării, care protejează dreptul la viață al copilului nenăscut.

Conținutul acestei prevederi constituționale este următorul: „Statul recunoaște dreptul la viață al nenăscutului și, respectând în mod egal dreptul la viață al mamei, garantează prin legile sale respectul și, pe cât este posibil practic, să apărarea acestui drept”, în timp ce forma propusă pentru a fi aprobată la referendum este: „În lege pot fi prevăzute măsuri pentru întreruperea unei sarcini.”

Ministrul Sănătății, Simon Harris, urmează să remită spre dezbatere documentul de politici publice intitulat Reglementări pentru întreruperea sarciniieste destinat să servească drept ghid legiuitorilor din Dáil (echivalentul Camerei Deputaților) și Senat. Proiectul descrie recomandările guvernului ca pe „Schema generală a unui Proiect de lege pentru reglementarea întreruperii sarcinii în Irlanda, dacă referendumul propus va fi validat.”

Recomandările guvernului, un partizan al modificării prevederilor constituționale, cuprind 21 de puncte din care cel mai controversat este prevederea care propune în mod specific un cadru legal pentru avortul la cerere în primele 12 săptămâni de sarcină.

Cu privire la limitele gestaționale, un alt punct din documentul ministerului arată că „întreruperea sarcinii pentru o stare a fătului care este probabil să ducă la moartea acestuia înainte sau imediat după naștere sau pentru motive de sănătate a mamei nu ar trebui să fie limitate.”

Alte propuneri includ echivalarea riscurilor pentru sănătatea fizică și mentală a mamei, o perioadă de 2-3 zile de așteptare după solicitarea unui avort, certificarea de către un medic că avortul a avut loc și notificarea subsecventă a ministerului Sănătății.

Actuala lege, „Protecția vieții în timpul sarcinii”, care datează din 2013 și reflectă protecția constituțională a copilului nenăscut, ar urma să fie abrogată integral.

Pasul următor în dezbatere va începe la 20 martie cu înaintarea către Oireachtas (Parlament) a legislației propuse de ministrul Sănătății.

Alături de Harris, aproape toate figurile guvernamentale de marcă susțin abrogarea Amendamentului Opt: premierul Leo Varadkar, ministrul Justiției Charlie Flanagan, ministrul Protecției Sociale Regina Doherty, ministrul Educației Richard Bruton și ministrul Culturii Josepha Madigan. Cu toții și-au anunțat sprijinul și implicarea „viguroasă” în referendum.

Niciunul din cele 2 partide majore, Fine Gael (guvernământ) și Fianna Fáil (opoziție), nu a luat o poziție formală în ce privește referendumul. Sinn Féin, al treilea partid ca număr de mandate în Parlament, susține abrogarea amendamentului însă doctrina sa nu susține legalizarea avortului în primele 12 săptămâni de sarcină.

În acest moment în Irlanda avortul este practic prohibit, dar un răspuns favorabil la referendum l-ar face legal pe toată durata sarcinii.

Pentru observatorii vieții politice și publice irlandeze este evident că referendumul pentru legalizarea avortului, un subiect latent de mai mulți ani, au fost catalizate de reușita referendumului similar din 2015 prin care irlandezii au spus „DA” eliminării din Constituție a definiției căsătoriei ca uniunea maritală între bărbat și femeie, admițând astfel legalizarea așa-zisei „căsătorii între persoane de același sex”.

Grupările de lobby pro-avort finanțate de George Soros sunt în prima linie a luptei pentru reușita referendumului, așa cum vom arăta într-un articol viitor.

100.000 de oameni în stradă pentru apărarea dreptului la viață

În organizarea campaniei „Save the 8th” (Salvați Opt-ul), la Dublin a avut loc pe 11 martie ceea ce organizatorii numesc „o manifestație istorică” la care au participat circa 100.000 de persoane.

Liderii pro-viață irlandezi reuniți în mișcarea „Save the 8th” îndeamnă cetățenii să dedice aceeași energie și pasiune în cele câteva săptămâni care au mai rămas până la referendumul care vizează introducerea în Irlanda a unui regim al avortului similar celui din Marea Britanie.

Clipul oficial al campaniei „Save the 8th” face o paralelă între sclavie, discriminare și avort:

Una din cele mai cunoscute figuri ale mișcării pro-viață irlandeze, Niamh Uí Bhriain, afirmă că mulțimea care a trecut prin centrul Dublin-ului este ca un uriaș tăcut care a fost astfel trezit:

„Acest mare număr [de participanți] arată ridicarea oamenilor împotriva elitelor politice și media și împotriva puternicei industrii internaționale a avortului care a turnat milioane în campania care atacă legile noastre pro-viață. Irlanda se află la un punct definitoriu al istoriei sale,” a spus ea, adăugând că „avortul nu își are locul într-o societate a progresului și compasiunii”.

La manifestație au participat o paletă largă de vorbitori din medii diverse, inclusiv medici, mame, persoane dizabile și personalități politice.

Charlie Fienn, o fată din Marea Britanie cu Sindrom Down despre care am mai scris pe acest blog, atrage atenția că marea majoritate a copiilor diagnosticați in utero cu SD sunt avortați:

Manifestația a avut și o componentă feministă pro-viață. Destiny Herndon-De La Rosa, lidera mișcării New Wave Feminists (Feministele noului val) a îndemnat participanții să ceară un răspuns mai bun decât avortul pentru femei. „Avortul este cea mai gravă exploatare a femeii, și un simptom al opresiunii acesteia. Irlanda trebuie să deschidă drumul, salvând cel de-al optulea amendament”.

Omul de afaceri Declan Ganley, cunoscut pentru inițierea mișcării politice Libertas în urmă cu 10 ani, consideră că săptămânile rămase până la referendum vor fi „o bătălie între oameni și cei puternici – cu elitele politice și grupurile de lobby de o parte și cu oamenii obișnuiți pe de alta. De 3 sau 4 ani se tot bate toba pentru avort din partea media și a celor implicați în grupurile de lobby. Astăzi marcăm începutul rebeliunii contra acestora. Noi prețuim femeile, prețuim copiii nenăscuți, prețuim drepturile omului și nu vom fi de acord să vedem avortul până la naștere legalizat în numele nostru.”

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai recente

Cele mai citite