back to top

John Milbank: „Căsătoria” gay este o „mișcare strategică” și nu are nimic de-a face cu drepturile homosexualilor

Insistența în privința legalizării căsătoriei între homosexuali face parte dintr-o strategie prin care statul „încearcă să obțină controlul direct asupra reproducerii populației”, scrie teologul britanic John Milbank.

„Reproducerea și relațiile heterosexuale au constituit mereu însăși «gramatica» legăturilor sociale în esența lor. Abandonarea acestei «gramatici» ar conduce la o societate care nu ar mai fi formată, în principal, din legături extinse de rudenie, ci ar fi supusă tot mai mult controlului din partea statului.”

Milbank, inițiatorul conceptului de „ortodoxie radicală”, își începe argumentația subliniind imposibilitatea definirii căsătoriei între homosexuali în termenii tradiționali de „împlinire” și „iubire”. Aceasta implică faptul că mariajul va fi „inevitabil redefinit chiar pentru heterosexuali în termenii pe care îi va impune casătoria între homosexuali”.

Împlinirea și iubirea vor înceta să mai fie categorii valabile chiar și în cazul uniunilor firești. Acest fapt va conduce la încetarea „recunoașterii legale publice a unei realități sociale definite în termenii legăturii naturale dintre sex și procreație”. Acest aspect, spune Milbank, „este, de fapt, punctul nevralgic în această chestiune”.

„Nu a existat o cerere susținută pentru legalizarea «căsătoriei gay», iar acest lucru nu are nimic de-a face cu drepturile homosexualilor. Este, de fapt, o mișcare strategică pusă la cale de statul modern în încercarea de a obține controlul direct asupra reproducerii populației, desconsiderând importanța familiei. Nu este vorba de justiția naturală, ci de dorința manifestată de o tiranie biopolitică de a desființa căsătoria și familia ca fiind cea mai importantă instituție socială mediatoare.”

„«Rețeta» pentru producerea confuziei psihologice, pentru divizarea familiei și crearea conflictelor sociale – scrie Milbank – este mult prea evidentă și nu poate fi ignorată”.

„Un individ trăiește cel mai profund experienţa unei unități natural-culturale prin faptul că formarea acestei unităti este consecința unui act interpersonal (așadar, «cultural»), de iubire. Acest lucru îi conferă sentimentul că înseși radacinile sale biologice sunt ancorate într-o narațiune interpersonală. Din nou, a renunța la această «gramatică» ar echivala cu a compromite cel mai profund sens al umanității și cu riscul de a preda întreaga putere tiraniei pieței și a statului, tiranie care se alimentează din mituri referitoare fie la ideea unei naturi umane pure, fie la fabricarea unei lumi tehnocratice…”

„Am acceptat în mod inconștient legalizarea unor practici a căror logică și ale căror implicații nu au fost niciodată serios dezbătute”, scrie Milbank. Puternica sa luare de poziție reprezintă un nou semnal de alarmă.

Irina Bazon după First Things

Alianța Familiilor din România
Alianța Familiilor din Româniahttp://www.alianta-familiilor.ro
Organizaţie de advocacy, în sensul afirmării şi apărării tradiţiilor social-culturale care au stat la baza dezvoltării societăţii româneşti: familia şi morala creştină, aplicate în relaţiile interumane şi în viaţa socială.

Cele mai recente

Cele mai citite