În mai puțin de un an, numărul de clinici prestatoare de avorturi din statul american Texas a scăzut de la 41 la 20, iar organizațiile de monitorizare afirmă că acest număr s-ar putea reduce la doar 6 până în septembrie, conform National Public Radio din SUA.
Multe clinici s-au închis datorită obligației ca medicii de la clinicile respective să obțină prioritate la internare, pentru pacientele trimise, la un spital situat la o anumită distanță de clinică. Mulți medici nu s-au putut conforma cerinței, intrată în vigoare în noiembrie anul trecut. Recent, s-a împlinit primul an de la adoptarea și promulgarea de către guvernatorul Rick Perry (foto) a legii statale „HB2” cu care a început totul.
Cea din urmă restricție va intra în vigoare de la 1 septembrie. Toate clinicile prestatoare de avorturi trebuie, până la acest termen, să își modernizeze unitățile la standardele aplicabile centrelor chirurgicale ambulatorii. Heather Busby, director executiv al organizației pro-avort NARAL Pro-Choice Texas, susține că multe clinici din cele rămase nu își pot permite investiția și se vor închide și acestea. „Această condiție va forța, practic, toate clinicile să devină mini-spitale”, a declarat Busby.
Busby prognozează că, începând din septembrie, vor mai exista doar 6-8 locuri în Texas unde se va putea efectua un avort.
Singurul lucru care ar putea împiedica noile reglementări ar fi reușita unui proces în instanță, declanșat de organizația Whole Woman’s Health, care deținea anterior șase clinici pentru „sănătate reproductivă” (termen care de obicei desemnează, mascat, avortul) în Texas, dar a trebuit să închidă două dintre acestea în ultimul an.
Îngrijorarea oponenților noii legi e de înțeles, având în vedere dimensiunile statului Texas, al doilea ca mărime din SUA, cu aproximativ 696.000 kmp și populat de circa 27 milioane de locuitori.
Susținătorii legii au afirmat că aceasta va proteja femeile, făcând avortul „mai sigur”. La momentul adoptării actului legislativ, The Texas Tribune a citat-o pe senatoarea de stat republicană Donna Campbell: „Nimic din legislație nu va închide o clinică… Depinde de clinică. Dacă ei vor să pună profitul mai presus de o persoană, este treaba lor”.
Disputele aprinse din vara anului trecut au adus-o în lumina reflectoarelor în SUA pe senatoarea Wendy Davis, aceasta candidând acum la postul de guvernator al statului Texas, din partea Partidului Democrat.
Mai devreme în acest an, Institutul Guttmacher (think-tank pro-avort afiliat Planned Parenhood) a relatat că în anul 2011, ultimul pentru care există statistici complete, numărul de avorturi din SUA se afla la cel mai scăzut nivel de la legiferarea din 1973. Cheryl Sullenger, de la grupul prolife Operation Rescue a declarat pentru LifeSiteNews că acest lucru se datorează și legilor statale care limitează avortul și că „rata avortului a fost cea mai mică în statele în care există cei mai puțini furnizori de astfel de servicii”.