Un profesor de matematică din Marea Britanie a fost suspendat și riscă sancțiuni disciplinare pentru că i s-a adresat unei eleve cu pronume feminin. Aceasta se crede băiat.
Pe 2 noiembrie, împotriva lui Joshua Sutcliffe, profesor de matematici la o școală și un liceu din comitatul Oxfordshire, în Anglia, a fost depusă o plângere pe motiv că acesta s-a adresat unei eleve cu pronume feminin, deși aceasta dorește să fie considerată băiat.
„Comportament discriminator”
Joshua afirmă că a încercat să balanseze credința sa creștină că sexul biologic este un dat de la Dumnezeu și este definit de la naștere cu nevoia de a respecta sensibilitățile copilului. Deși a evitat folosirea unor pronume specifice sexului, adresându-se copiilor pe nume, el admite că le-a felicitat cu „bravo, fetelor” atunci când s-a adresat unui grup de eleve printre care și cea în cauză, care s-a simțit ofensată.
Deși profesorul a căutat să dezamorseze „tensiunea” și și-a cerut scuze, o investigație a început imediat și Joshua a fost suspendat și forțat să-și petreacă timpul izolat în cancelarie.
În urma unei anchete de o săptămână, conducerea școlii a constatat că Sutcliffe „l-a numit” greșit pe elevă (engl. „misgendered”, adică i-a „greșit genul”), a „demonstrat comportament discriminator” și a „contravenit politicii de egalitate a școlii”.
„Ideologia transgender este impusă”
Profesorul este apărat în acest litigiu administrativ de Christian Legal Center (CLC, Centrul Juridic Creștin).
Într-un comunicat publicat de CLC, Joshua Sutcliffe declară că
„Am fost șocat și întristat de acțiunea școlii care, în opinia mea, reflectă o tendință în creștere de a marginaliza creștinii, oamenii ca mine, în piața publică și de a vedea credințele noastre pedepsite și amuțite.
În timp ce sugestia că genul este fluid este în profund conflict cu credința mea creștină, îmi recunosc responsabilitățile ca profesor și creștin de a trata fiecare din elevi cu respect și demnitate. Nu am căutat niciodată să îmi impun altora convingerile, încerc doar să trăiesc cu sinceritate evanghelia păcii.
Deși nu m-am referit intenționat la elevă ca „fată”, nu mi se pare nerezonabil să numești „fată” pe cineva care care s-a născut „fată”.
Modul agresiv în care ideologia transgender este impusă îmi subminează libertatea de credință și de conștiință. Am convingerea profundă că noi toți am fost făcuți în imaginea lui Dumnezeu ca bărbat și femeie.”
„O avalanșă de cauze”
Andrea Williams, avocată și președintă a CLC, a declarat:
„Acest caz este unul din avalanșa cu care ne confruntăm. Profesorii se văd reduși la tăcere sau pedepsiți dacă refuză să se supună trendului transgender actual.
Știm cu toții cât de mult ne schimbăm în timpul adolescenței. Este vital ca în acești ani să ne ajutăm copiii să trăiască în sexul lor biologic în loc să îi încurajăm să își schimbe „genul”. Dacă îi încurajăm la așa ceva, nu dăm dovadă nici de bunătate nici de compasiune, ci de cruzime.
Ceea ce ne trebuie în școli este o cultură care să ofere sprijin emoțional copiilor la pubertate fără să-i încurajeze să ia decizii capitale împotriva sexului biologic cu care s-au născut. Dacă consimțim la iluzia transgender nu le facem bine copiilor, le facem rău.”
„Clubul biblic” a fost anulat
La școală, profesorul coordona și un club („cerc”) de lecturi biblice, frecventat de peste 100 de elevi înainte de a fi interzis, după 18 luni de la pornire. Inițial i s-a comunicat de către director că cercul biblic nu poate funcționa fără curiculă. Deși Sutcliffe s-a conformat, interdicția a rămas în vigoare. În acest timp, clubul LGBTI și cel de Qigong continuă să existe și fără curiculă.
„Atenție” în media internațională
De când știrea despre „delictul” comis de Joshua Sutcliffe a fost publicată de ziarele britanice, cazul a fost reflectat și în presa internațională – Washington Times, servicii de știri din Europa, Rusia și China. De asemenea, Sutcliffe și Williams au fost intervievați de publicații majore din Marea Britanie precum Mail on Sunday, Mirror și Sun.
Cei doi apreciază că întreaga atenție acordată de presă a fost o oportunitate minunată de a împărtăși oamenilor cuvântul lui Dumnezeu și planul Său pentru umanitate, creată „bărbat și femeie”, după imaginea Sa.
Capitala comitatului Oxfordshire este chiar orașul Oxford, care găzduiește complexul universitar omonim, cea mai veche universitate anglofonă din lume și de unde a reținut atenția recent un alt caz similar: studenții creștini sunt goniți de la evenimente pentru că provoacă migrene „minorităților”.