back to top

Marea Britanie: două treimi din femeile care fac avort foloseau contraceptive în momentul concepţiei

pilule Se spune că răspândirea contracepţiei reduce numărul de avorturi. Această afirmaţie a primit de curând o lovitură mortală. Şi nu de la oricine, ci tocmai de la cel mai mare furnizor de servicii de avort din Marea Britanie. Datele furnizate de Serviciul Britanic de Consiliere pentru Sarcină (BPAS) arată că două treimi din femeile care fac avort foloseau contraceptive la momentul concepţiei.

“Până la urmă, femeile nu-şi pot controla fertilitatea doar prin contracepţie şi au nevoie de servicii accesibile de avort ca variantă de rezervă în eventualitatea în care contraceptivele nu-şi fac treaba”, spune Ann Furedi, directorul executiv al BPAS, într-un comunicat de presă.

BPAS a trecut în revistă folosirea contraceptivelor în cazul a 156.751 femei în vârstă de peste 15 ani care au trecut pe la clinicile sale de avort între ianuarie 2011 şi decembrie 2013.

“Două treimi (66%) din cele care au făcut avort la BPAS au declarat că foloseau o metodă contraceptivă în momentul concepţiei. 40% dintre ele au declarat că au luat cel mai popular contraceptiv prescris în Marea Britanie”, scrie respectiva organizaţie în raportul intitulat Femei care se străduiesc să evite sarcini nedorite.

Cifrele referitoare la folosirea prezervativelor pentru prevenirea sarcinii sunt aproape la fel de slabe ca cele referitoare la eficienţa pilulelor contraceptive.

Peste o treime dintre femeile care au avortat cu ajutorul BPAS (35%), în jur de 54.862, au rămas însărcinate deşi au folosit prezervativ.

Furedi a încercat să minimalizeze ineficienţa demonstrată a contracepţiei: “O sarcină neplanificată este adesea un accident fericit”, a spus ea într-un comunicat de presă. “Contracepţia mai eşuează, iar uneori nu reuşim să o folosim cum trebuie. Din experienţa noastră, femeile fie se străduiesc să evite sarcinile nedorite, fie îşi subestimează mult fertilitatea.”

Afirmaţia lui Furedi despre avort ca soluţie la eşecul contracepţiei reflectă ideile lui Joyce Arthur, fondator şi director executiv al Coaliţiei Canadiene pentru Dreptul la Avort, care a recunoscut anul trecut că “majoritatea avorturilor se fac în urma eşecului contracepţiei”.

În timp ce susţinătorii legalizării avortului adesea argumentează că o folosire mai răspândită a contraceptivelor reduce cererea de avort, criticii pro-viaţă spun că în ultimele decenii numărul de avorturi a crescut dramatic în lume tocmai datorită răspândirii utilizării de pilule şi dispozitive contraceptive.

Dr. Malcolm Potts, fost director medical al Federaţiei Internaţionale pentru Planificare Familială, a prezis în 1973 “o creştere a numărului de avorturi, pe măsură ce lumea se va îndrepta mai mult spre contracepţie.”

Anthony Ozimic, manager de comunicare la Societatea Britanică de Protecţie a Copiilor Nenăscuţi (SPUC), a spus pentru LifeSiteNews că sunt “tot mai multe dovezi că folosirea contracepţiei nu numai că nu reuşeşte să prevină sarcinile neplanificate, dar şi condamnă la moarte copiii nenăscuţi care apar în acest fel”.

Un studiu rusesc din 2012 a descoperit că, în timp ce rusoaicele aveau cea mai ridicată rată de utilizare a contraceptivelor în comparaţie cu ţările vecine, tot ele au avut şi cea mai mare rată de avorturi. Cercetătorii au fost foarte uimiţi când au constatat că “nivelul mai mare de contraceptive moderne” a condus la “o incidenţă ridicată a avortului”, descriind descoperirea lor drept “contradictorie”, “neaşteptată” şi “paradoxală”.

Un studiu din 2011 realizat pe un eşantion de peste 2.000 de femei spaniole arată că, odată cu răspândirea metodelor contraceptive în grupul respectiv (de la 49.1% la 79.9%), rata avorturilor s-a dublat. Cercetătorii au fost de-a dreptul bulversaţi de descoperirea făcută în urma acestui studiu, care s-a desfăşurat pe parcursul a 10 ani, calificând drept “interesant şi paradoxal” faptul că o mare creştere a incidenţei avortului e asociată cu o creştere remarcabilă a numărului de femei care foloseau contracepţia.

Cercetări ale Institutului Guttmacher, instituţie pro-avort, au arătat în 2011 că majoritatea avorturilor din America au loc drept consecinţă a eşecului metodelor contraceptive: “54% din femeile care au făcut avort foloseau o metodă contraceptivă  (de obicei pilule contraceptive sau prezervative) în luna în care au rămas însărcinate.”

Iar un raport al guvernului britanic a descoperit că reducerea folosirii contracepţiei nu a crescut rata avorturilor, cum era de aşteptat, ci a dus la scăderea ei.

Ozimic se teme că furnizorii de servicii de avort vor folosi studiul BPAS pentru a stimula industria contracepţiei: “Sub pretextul «eşecului contraceptivelor», cei ca Ann Furedi, care fac bani din avort, vor promova şi mai mult avortul şi contracepţia”.

Contracepţia, crede Ozimic, a avut un efect devastator asupra culturii şi societăţii. “Viaţa umană începe să fie văzută ca ceva ce poate fi aruncat la coş şi se înlătură orice noţiune de responsabilitate personală în comportamentul sexual”, a spus el. (LifeSiteNews, adus în românește de Știri pentru Viață)

Re(d)acționarul
Re(d)acționarul
Texte preluate din alte surse și anunțuri ale redacției.

Cele mai citite postări