back to top

Mass-media ascunde agenda avortului la adolescente din noul raport al ONU

In noul sau raport, ONU se concentreaza pe importanța de tineretului din lume – cu o singura excepție: cei nenascuți. Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) a publicat, la 18 noiembrie a.c., raportul sau anual State of World Population Report. In acesta, UNFPA dezvaluie o agenda: indepartarea „barierelor”, cum sunt parinții, cu scopul de a oferi rapid adolescenților contracepție și avort.

Astfel de masuri sunt plicticoase pentru o mass-media care se opune instinctiv oricarui lucru care sta intre un adolescent și o clinica a planificare familiala. Dar Institutul pentru Cercetarea Populației (Population Research Institute), condus de Steven Mosher, a provocat jurnaliștii. S. Mosher a acuzat mass-media de „imperialism cultural” și de acceptarea unei „incalcari a drepturilor parintești”, care „pun in pericol copilul”.

Chiar in descrierea organizației, agenda UNFPA este clara. UNFPA (finanțat de contribuabilii americani) este „o agenție de frunte a ONU”, ce lucreaza pentru o „lume in care fiecare sarcina este dorita, fiecare naștere este sigura, iar potențialul fiecarui tanar este realizat”.

Raportul se axeaza pe „adolescenți, tineri și transformarea viitorului” – sau „puterea a 1,8  miliarde” de tineri care traiesc in lumea de astazi. Tineretul din lume, definit in raport ca avand varsta cuprinsa intre 10 și 24 de ani, include 600 de milioane de fetele adolescente, „cu nevoi specifice, provocari și aspirații pentru viitor”. „Nevoi” care, pretinde raportul, se bazeaza in mare parte pe acces la avort și contracepție.

Raportul

„Tinerii necesita o gama larga de servicii de sanatate sexuala și reproductiva”, inclusiv „ingrijirea in avort sigur”, se scrie in raport. In numele adolescentelor și al femeilor tinere, raportul deplange „problemele de accesare”, „in multe țari”, a unui „avort sigur”.

Contracepția apare imediat. Adolescenții au „nevoie in special” de contracepția de urgența, se argumenteaza in mod (i)„logic”, „pentru ca ei folosesc metode relativ ineficiente, nu folosesc nici o metoda sau sunt mai susceptibili la a fi supuși sexului forțat”.

„Barierele” la aceste servicii fac referire la legile varstei consimțamantului sau, cu alte cuvinte, la parinți. Putem citi in raport: „Legile varstei consimțamantului care cer adolescenților sub o anumita varsta sa obțina permisiunea unui parinte sau tutore ca sa utilizeze un serviciu sau limiteaza accesul persoanelor sub o anumita varsta, sunt bariere la informații și servicii pentru adolescenți”.

Din cauza acestor „bariere”: „Adolescentele care au o sarcina nedorita și doresc sa o intrerupa pot cel mai probabil sa recurga la un avort nesigur, știind ca trebuie sa obține permisiunea parinților sau a tutorelui pentru a obține un avort legal”.

Sau „pot mai probabil sa recurga la …”, protejand micul om din interiorul lor? Dar acest obiectiv nu a fost luat in considerare caci, se susține in continuare in raport: „aceste legi ale varstei consimțamantului intra in contradicție cu ideea ca tinerii trebuie sa participe la deciziile care ii afecteaza in același timp cu evoluția capacitaților lor”. Citand UNAIDS și Comisia Lancet, UNFPA a mers atat de departe, incat a considerat aceste legi ca fiind „discriminare de varsta”.

Parinții apar in raport, in mod repetat, ca o neplacere – și un obstacol – pentru UNFPA, caci raportul subliniaza modul in care „presiunile sociale reprezinta un impediment puternic pentru tineri, barbați și femei”.

„Tinerii traiesc in mijlocul comunitaților, iar «paznici» precum liderii religioși și tradiționali, parinții, profesorii și alții le reglementeaza accesul la informații și servicii”, se mai spune in acest raport.

Un grafic chiar cita „opoziția parinților”, ca „obstacol” in „realizarea progresului”, in „emanciparea tineretului” (adica „servicii complete de sanatate sexuala și reproductiva pentru adolescenți”).

Potrivit UNFPA, „in multe țari și multe contexte, parinții, familiile și comunitațile nu respecta autonomia tinerilor, a adolescenților, in special”.

Sau poate parinții doresc sa-și protejeze copiii (și nepoții) de guvern sau de „cainii sai de paza”.

Reacția mass-media

Mass-media a recurs la prezentarea altor probleme, ingropand sau ignorand agenda insultatoare a ONU privind avortul. Iata titlurile din mass-media:

• “Global Youth Population Swells to Record 1.8 Billion” (Tineretul ajunge la nivel global la cifra de 1,8 miliarde)   – TIME’s Dan Kedmey

• “UN: Developing countries must invest in surging youth population” (ONU: Țarile in curs de dezvoltare trebuie sa investeasca in creșterea tineretului” – Al Jazeera’s Peter Moskowitz

• “Global Number of Youths Is Highest Ever, U.N. Reports” (Numarul tinerilor la nivel global este mai mare ca niciodata, relateaza ONU) – New York Times’ Somini Sengupta

• “UN report: More young people alive today than ever before” (Raport ONU: astazi traiesc mai mulți oameni tineri ca oricand” — PBS’ Laura Santhanam

• “Youth bulge could unleash rapid economic growth” (Creșterea spectaculoasa a tineretului ar putea dezlanțui o creștere economica rapida” – Reuters’ Maria Caspani

Reacția pro-life

In corespondența sa cu MRC Culture, Steven Mosher, președintele Institutului pentru Cercetarea Populației, a reacționat fața de acest raport. El a susținut ca in timp ce in mass-media se „relateaza despre unele lucruri bune”, cum ar fi „puterea tineretului de a transforma o cultura”, jurnaliștii „inca vad in oameni o problema”. Mosher a acuzat mass-media de „imperialism cultural” pentru ca nu „pune la indoiala poziția radicala potrivit careia legile varstei consimțamantului ar trebui eliminate”.

Vinovata de „malpraxis” este mass-media, de asemenea, pentru ca „nu pune la indoiala sugestia ca, in țarile in curs de dezvoltare, unde nu exista nici un fel de urmarire medicala, contracepția de urgența ar trebui sa fie disponibila gratuit”.

In schimb, mass-media accepta povestea ca adolescentele trebuie sa aiba avort la cerere și fara consimțamantul parinților pentru ca adolescentii nu folosesc nici un [contraceptiv]”. El a numit mișcarea o „incalcare a drepturilor parintești”, care „pune in pericol copilul”. „Mass-media greseste, a incheiat Steven Mosher, pentru ca nu pune in lumina nerespectarea fundamentala a vieții umane de catre UNFPA”, nerespectare ce iese la iveala prin „refuzul de a recunoaște copilul nenascut ca om”. (Newsbuster.org, 19 noiembrie 2014)

Stiri © Asociatia Provita Media

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai citite postări