(LifeSiteNews) Pe 7 și 8 iulie, Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite (United Nations Human Rights Council – UNHCR) a discutat legile cu privire la avort din Chile și a emis un raport în care solicită liberalizarea acestora.
Conform raportului, Chile „trebuie să stabilească excepții de la interdicția generală asupra avortului, luând în considerare avortul terapeutic și cazurile în care sarcina este o consecință a violului sau incestului”.
Chile este una dintre puținele țări care interzice avortul în orice situație. Până în prezent, țara a reușit să reziste presiunilor interne și externe de a legaliza avortul.
Dar în cadrul campaniei sale electorale, președintele țării, dna. Michelle Bachelet, a promis că va face din legalizarea avortului o prioritate. De fapt, în luna mai a declarat că intenționează să redeschidă dezbaterea astfel ca guvernul să poată aproba avortul terapeutic până la sfârșitul anului curent. Raportul ONU a declarat, de asemenea, că Chile „trebuie să se asigure că serviciile de sănătate reproductivă sunt accesibile tuturor femeilor și adolescentelor”.
Unul dintre motivele pentru care ONU presează guvernul chilian să modifice legile referitoare la avort este numărul mare de avorturi clandestine pretinse că ar avea lor în Chile. UNHRC indică „date oficiale” care arată 150.000 de avorturi clandestine anual. Totuși, această cifră nu numai că este imposibil de coroborat, ci alte surse arată că ar putea fi exagerată cu un factor de chiar 10 ori. Conform unui articol apărut în publicația de știri chiliană Chile B, numărul anual de avorturi clandestine din Chile ar putea varia între 8.270 și 20.675.
„Umflarea” numărului de avorturi ilegale și a ratei mortalității materne este o tactică obișnuită în eforturile mișcării pro-avort de a legaliza această practică mortală. Dr. Bernard Nathanson, fondatorul organizației americane Liga Națională de Acțiune pentru Drepturi la Avort (National Abortion Rights Action League – NARAL), este cunoscut pentru admiterea acestei tactici după ce a îmbrățișat cauza pro-viață.
„Am pretins că mureau între cinci și zece mii de femei pe an din cauza avorturilor prost executate”, a declarat el. „Cifra reală era mai apropiată de 200-300 și am mai pretins că se produceau un milion de avorturi ilegale pe an în Statele Unite, când cifra reală era de aproape 200.000. Așadar, ne-am făcut vinovați de o înșelăciune masivă”.
Chile a fost, de asemenea, dată ca prim exemplu pentru faptul că legalizarea avortului nu reduce mortalitatea maternă.
Un studiu publicat în 2012 de Institutul Plus One a constatat că, din 1989, când Chile a interzis avortul, a existat anual o scădere a deceselor materne. Studiul respectiv și altele compilate de institutul chilian MELISA contrazic puternic mitul conform căruia avortul este sigur sau chiar necesar pentru a promova sănătatea maternă.
În ciuda datelor empirice, ONU depune mari eforturi și în presionarea vecinilor nordici ai chilienilor, Peru, în vederea liberalizării legislației referitoare la avort. În cazul Perului, emitentul raportului este Comitetul pentru Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor (Committee on the Elimination of Discrimination Against Women – CEDAW) și nu UNHRC. Reprezentanții CEDAW au examinat cazul Perului pe 1 iulie și au sugerat că Peru trebuie să legalizeze avortul în caz de viol și anomalii severe ale copilului nenăscut.
Organismul a sugerat ca guvernul să elimine toate legile care penalizează femeile care avortează și a cerut ca Peru să adopte „urgent” o lege pentru combaterea violenței împotriva femeilor, o noțiune deseori folosită ca eufemism pentru legalizarea avortului.
Comisia CEDAW a prezentat concluziile raportului pe 22 iulie, punând un accent special pe problema avortului. Aceasta, în ciuda opoziției puternice a peruanilor față de avort. Un sondaj recent a arătat că 79% din peruani susțin poziția Bisericii Catolice referitoare la avort.
Presiunea CEDAW asupra Perului nu este ceva nou. În 2011, după ce ONU a sancționat Peru pentru refuzarea avortului pentru o adolescentă, Carlos Polo, directorul filialei latinoamericane a Population Research Institute (organizație ce are ca scop expunerea mitului suprapopulării și abuzurile comise în scopul controlului populației – n.a.), a declarat că ONU nu are dreptul de a obliga Peru să aprobe avortul.
În legislația internațională a drepturilor omului nu este prevăzut dreptul la avort, acesta fiind doar un alt exemplu în care diverse comitete ale ONU caută să impună artificial acest drept. Rezoluțiile lor nu au putere de obligativitate asupra statelor membre, fiind doar declarații politice ignorate de majoritatea țărilor.
Vezi și