back to top

Patru lucruri pe care fiecare femeie ar trebui să le știe despre controlul nașterii (de Sarah Horgan)

Cât timp vom crede în minciuna că femeile trebuie să-și reprime sau chiar să-și facă rău organismului pentru a fi femei „de succes”? Cât timp vom lăsa companiile farmaceutice să stabilească ce este cel mai bine pentru femei?

Pentru fete, debutul adolescenței în Occidentul modern include multe ritualuri: epilarea picioarelor, permisul de conducere, mersul la bal. Pentru multe din ele, această listă include și începerea utilizării metodelor de control al nașterii. Potrivit unui raport guvernamental [al autorităților medicale din SUA, n.tr.] din 2017, 37% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani folosesc metode de control al nașterilor, iar între ele, pilula contraceptivă și contraceptivele reversibile cu acțiune îndelungată [1] sunt cele mai frecvente tipuri de contracepție, după sterilizarea feminină. Dar, cu excepția unuia dintre tipurile de dispozitiv intrauterin implantabil (DIU), aceste contraceptive se bazează pe hormoni sintetici pentru a preveni sarcina. Aceste tipuri de contraceptive hormonale par simple și ușor de utilizat, dar nu trebuie să ne lăsați păcăliți: aceste aparente soluții miraculoase ascund mai multe lucruri decât realizează majoritatea femeilor.

Luați în considerare următoarele date puțin cunoscute:

1. Controlul nașterii pe cale „hormonală” simulează hormonii, nu îi stimulează.

Multe femei au impresia că pilula le „provoacă” ciclul sau că le păcălește corpul să nu rămână însărcinate, producând hormoni. Lara Briden explică: contracepția nu oferă aceiași hormoni pe care corpul îi produce în mod natural. Pilula, DIU, plasturele, Depo-Provera [2] și implantul conțin hormoni sintetici care nu numai că suprimă ovulația, „oprind astfel unica sursă de estrogen și progesteron”, dar provoacă și multe efecte care sunt opuse celor produse de hormonii naturali. Aceste tipuri de dispozitive contraceptive conțin progestine și nu trebuie confundate cu hormonul natural progesteron. Progestinele avortează timpuriu sarcina și cresc riscul unor cheaguri de sânge fatale, în timp ce progesteronul ajută la nidație [3] și ajută sarcina.

Briden spune că sângerările cauzate de anticoncepționale nu sunt adevărate cicluri menstruale, ci „sângerări induse farmaceutic, care sunt coordonate în mod arbitrar într-un model de 28 de zile, doar pentru a vă asigura că corpul dvs. se comportă natural.” Nici vorbă să se comporte natural.

2. Controlul hormonal al nașterii poate cauza multe probleme de sănătate.

Efectele secundare ale contraceptivelor hormonale includ pierderea libidoului, erupții cutanate, decolorarea pielii, căderea părului, modificări de greutate, cicluri mai abundente sau mai dureroase, greață, migrene, schimbări de dispoziție și depresie. Experiența mea personală cu pilula anticoncepțională au inclus greață, cicluri mai lungi și mai abundente, pierderea libidoului și crize emoționale, ceea ce înseamnă puțin în comparație cu experiențele multor femei pe care le cunosc. Apoi apar infecții cu fungi, disfuncționalități hepatice, dureri și balonări gastrointestinale, avitaminoze și deficiențe de vedere. Riscul de cancer de sân este de trei ori mai mare pentru utilizatorii de pilule cu mult estrogen; au existat mii de procese îndreptate împotriva producătorilor de anticoncepționale pentru atacuri de cord, cheaguri de sânge, accidente vasculare cerebrale, tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară și boli ale vezicii urinare. O revizuire sistematică a literaturii științifice indică faptul că „între trei și patru sute de femei mor în fiecare an în Statele Unite, în urma utilizării contracepției hormonale”.

Majoritatea femeilor nu vor muri din cauza pilulei, dar multe s-au convins că efectele secundare negative pe care le experimentează, oricât de ușoare ar fi, sunt un rău necesar. Din fericire, acest lucru nu este adevărat! Există o altă opțiune.

3. Există o metodă non-hormonală de control al nașterilor care nu produce efecte secundare.

Există multe metode de combatere a nașterii non-hormonale, cum ar fi DIU din cupru, diafragma, spermicidul și… cauciucul preferat al tuturor. Cu toate acestea, DIU poate fi scump și poate provoca sângerări și dureri puternice, diafragma este practic imposibil de obținut în Statele Unite, spermicidul este toxic, iar prezervativele nu sunt atractive pentru mulți.

Există însă o altă metodă de control al nașterii numită Metoda bazată pe conștientizarea fertilității (Fertility Awareness-based Method, FAM). FAM funcționează prin observarea semnelor corporale pentru a ști când sunteți fertilă; cele mai frecvente trei semne observate sunt mucusul cervical, temperatura corpului bazal și poziția cervicală. Un al patrulea semn utilizat de unele metode FAM este nivelul hormonal, care poate fi testat folosind monitoare de fertilitate sau simple benzi de testare a ovulației. Acești biomarkeri se schimbă în tipare previzibile și observabile de-a lungul ciclului menstrual al unei femei. Dacă știi să „citești” semnele, poți ști dacă ești fertilă sau nu.

FAM necesită sârguință și autocontrol și poate fi greu de învățat. Dar, din experiența mea, cu cât înveți mai multe despre propriul corp, cu atât mai puțin vrei să te întorci la alte metode. Devine ușor și, îndrăznesc să spun, distractiv. FAM nu este doar o metodă de control al nașterii, ci este și educație. Oferă femeilor o înțelegere incredibilă a propriului corp – ceva pe care nicio pastilă nu ar putea să facă vreodată. FAM are, de asemenea, potențialul de a îmbunătăți relația. Toni Weschler o descrie astfel: „Spre deosebire de majoritatea celorlalte metode, FAM le oferă bărbaților posibilitatea de a împărtăși cu iubire și în mod activ responsabilitatea concepției.” Conform cu website-ul Natural Womanhood cuplurile care utilizează FAM au o viață sexuală mai intimă și mai împlinită, iar rata lor de divorț este sub 5%.

4. Metoda de conștientizare a fertilității nu este același lucru cu metoda „ritmului”.

Când eram pe punctul de a mă căsători, am discutat despre opțiunile de control al nașterii cu mulți membri ai familiei, medici și prietene. După ce m-am hotărât spre FAM, răspunsul pe care l-am primit de la oameni a fost adesea ceva de genul: „Oh, aia? Mult noroc!” Chiar dacă FAM există de mult, oamenii par să creadă că este o metodă ineficientă pe care doar creștinii o folosesc. O femeie mi-a spus: „Acesta este genul de control al nașterilor pe care îl folosesc cutare și cutare de la biserica noastră. Și au avut trei copii.”

Pe broșura informativă privind controlul nașterilor, furnizată de ministerul Sănătății din SUA, FAM nu este nici măcar listată, ceea ce contribuie fără îndoială la stigma din jurul acesteia. Metoda „ritmului” este însă listată – a doua de la coadă, pe scara eficienței. Dar, contrar credinței populare, FAM nu este același lucru cu metoda ritmului.

Să explic: FAM este uneori utilizat ca termen general pentru a cuprinde toate formele de metode naturale de prevenire a sarcinii pe baza observației și a graficului semnelor de fertilitate dovedite științific. Planificarea familială naturală (NFP) este o formă de FAM, dar diferă, în principiu, prin faptul că necesită abstinență în faza fertilă. NFP poate fi considerat un mod de viață, mai degrabă decât un mijloc practic de a evita sarcina și este folosit de multe cupluri religioase.

Metoda ritmului sau calendarului este adesea combinată cu NFP și FAM. După cum explică Toni Weschler, metoda ritmului este o metodă veche „bazată pe un calcul strict matematic al mediei lungimii perioadelor de ciclu ale unei femei, fără absolut nicio observație zilnică pentru a determina ovulația iminentă a fiecărui ciclu individual.” Cu alte cuvinte, metoda ritmului face predicții ale ovulației bazate pe trecut, fără a lua în considerare prezentul. Dar ciclurile femeilor variază de la lună la lună, motiv pentru care prezicerea fertilității dvs. pe baza celor întâmplate luna trecută poate fi foarte nesigură. Simpla calculare a lungimii totale a ciclului este, de asemenea, inutilă, deoarece lungimea fazei luteale diferă. Indiferent ce ar spune manualele, nu toate femeile ovulează în ziua a paisprezecea a unui ciclu de douăzeci și opt de zile. Clinica Mayo raportează că 24% dintre femei rămân însărcinate în primul an de utilizare a metodei ritmului. FAM recunoaște însă că fiecare femeie este diferită, și la fel sunt și perioadele lor menstruale. Când sunt utilizate corect, eficacitatea medie a tuturor tipurilor de FAM este mai mare de 95%. Un tip particular de FAM, denumit metoda simpto-termală, are o rată uluitoare de eficiență la utilizarea tipică – 98%.

Concluzie

Pilula a fost declarată de mult timp un mijloc pentru a le oferi femeilor o șansă la egalitate. În mod ironic, este comercializată ca o soluție unică la toate problemele de sănătate ale femeilor; numai că fertilitatea nu este o problemă de sănătate.

Cât timp vom crede în minciuna că femeile trebuie să-și reprime sau chiar să-și facă rău organismului sănătos, funcțional pentru a deveni femei „de succes”? Cât timp vom lăsa companiile farmaceutice și prestatorii de servicii de avort [4] să decidă ce este cel mai bine pentru femei? Departe de a oferi femeilor „putere”, cei care promovează agresiv anticoncepționalele hormonale le denigrează, promițându-le că vor „vindeca” de o varietate absurd de largă de afecțiuni și apoi convingându-le că efectele secundare negative sunt un sacrificiu necesar pentru dobândirea egalității.

Este timpul ca femeile să afle adevărul: pilula nu este prietena ta și există alternative la controlul hormonal al nașterii.

 

Despre autor
Sarah Horgan este scriitoare, iubitoare de literatură victoriană și un suporter ardent al drepturilor copiilor. Locuiește în Nord-vestul american. Traducere și adaptare după The Public Discourse.

[1] Contraceptivele reversibile cu acțiune lungă sunt metode de control al nașterii care oferă contracepție pentru o perioadă îndelungată, fără a necesita intervenții sau acțiuni. Printre ele, injecții, dispozitive intrauterine și implanturi contraceptive.

[2]. Contraceptiv hormonal reversibil injectabil

[2] Nidația = Implantarea ovulului fertilizat in uter

[4] În America de Nord există clinici specializate de avorturi și medici cu această „specializare”, nefiind vorba despre obișnuitul ginecolog. Pentru acest motiv articolele pe aceste teme scrise de autori americani fac o separație clară între ginecologi și avorționiști.

Perdeaua de Fum
Perdeaua de Fum
Încrede-te în Dumnezeu și ține-ți praful de pușcă la adăpost de umezeală.

Cele mai recente

Cele mai citite