back to top

Reportaj: Marșul pentru Viață Timișoara 2018

Marșul pentru Viață Timișoara 2018 – simultan cu celelalte orașe ale țării

În aproape 300 de orașe românii din România și din Republica Moldova și-au arătat solidaritatea cu viața nenăscută, ieșind în stradă pentru a cere dreptul la viață al copilașilor nenăscuți.

Marșul pentru Viață este un eveniment anual, cu valențe multiple în toate planurile societății. Putem să ne concentrăm pe multe implicații, însă cel mai important impact este și ar trebui să fie cel la nivelul conducerii de stat.

Cultele creștine și organizatorii Marșului din Timișoara, precum și mulți alți organizatori sunt în unanim acord că miza principală a Marșului este determinarea și încurajarea politicienilor de a munci la îmbunătățirea și încreștinarea legislației în sensul protecției vieții, a natalității și a familiei – așa cum s-a făcut și s-a reușit în multe țări ale lumii.

Nu tot ceea ce s-a spus la Marșul pentru Viață din București este reprezentativ pentru evenimentul național organizat independent în orașele țării.

Noi dorim ca Marșul pentru Viață să aibă un bun sfârșit și să triumfe Creația lui Dumnezeu, să nu mai existe pruncucidere în România!

Spicuiri din discursurile rostite la Timișoara, 24 martie 2018

Dumnezeu a dat viața și numai el o poate lua. Să fim prezenți în mod deosebit pentru mamele în pericol de a avorta, cu sfatul și cu ajutorul material, ne-a atras atenția Monseniorul Johann Dirschl, trimis din partea Episcopiei Romano-catolice de Timișoara.

Vicarul general al Episcopiei greco-catolice de Lugoj, Pr. Pop Angelo, ne-a asigurat de rugăciunile sale și de  apropierea sufleteasă a Episcopului Alexandru. O veste extrem de importantă, căci știm că apărarea vieții pornește din Biserică și doar prin mijlocirea ei poate aduce roade.

Aceasta este perspectiva corecta din care trebuie să privim pe orice om, fie el născut sau pe cale să se nască! Domnul Pastor Ticu Leontescu a reiterat câteva episoade biblice ”discrete, sensibile și duhovnicești” când la nașterea lui Cain Adam a exclamat ”am obtinut un om cu ajutorul lui Dumenzeu!”. De mai multe ori apare expresia în vechiul Testament:  ”a venit un om trimis de Dumnezeu”.

A urmat o mărturie prin care am aflat că fetița Beatrice trebuia să fie avortată, căci medicilor li s-a părut că va fi un monstru. Însă ea s-a născut sănătoasă tun și în ziua de azi are 9 ani și îl laudă pe Dumnezeu!

„Doamne tu m-ai țesut în pântecele mamei mele, te laud că sunt o făptură așa de minunată. Minunate sunt lucrările tale.”

Familia ta și ce a altora sunt minuni ale vieții ce străbat prin tine cu daruri veșnice! Pr. Vicar Nicolae Teodorescu a afirmat că e trist că parcurgem acest timp în care viața se depreciază. Dacă ea se devalorizează nu e bine pentru noi toți; avortul e dramatic iar la criza conștiinței trebuie răspuns cu compasiune. Însă există o speranță pentru viață câtă vreme există familia: ea e citadela care protejează viața!

Pastorul Adi Magheț a arătat că Dumnezeu poate da biruința atât printr-un număr mic cât și printr-un număr mare.


Is1.15. Mâinile voastre sunt pline de sânge”. Pr. Ioan Chișărău, președinte al Asociației Darul Vieții a citat:

„Spălaţi-vă, purificaţi-vă deci şi curăţaţi-vă!
Îndepărtaţi răul faptelor voastre dinaintea ochilor mei!
Încetaţi să faceţi răul!”

Iată câteva fapte încurajatoare din lumea politică:

  1. Polonia a interzis avortul în 1993. Anul trecut Isus Cristos a fost proclamat la nivelul conducerii de stat Regele Poloniei.
  2. Donald Trump a vrut să reducă vârsta avortului la 14 săpt.
  3. Conferința Episcopală a excomunicat pe senatorii catolici care au votat împotriva restricționării avortului.
  4. 19 ianuarie a fost proclamată Ziua sfințeniei vieții în SUA.

Lansăm o idee fraților parlamentari, guvernanților și președintelui României. Lansăm ideea revizuirii Constituției României: Copilul nenăscut să fie proclamat persoană umană cu dreptul la viață din momentul concepției!

Cel mai mare act de patriotism pe care politicienii îl pot face ar fi să proclame acest adevăr: copilul este persoană umană din momentul concepției. Ei pot să-l facă, dacă vor, în anul marelui centenar când sărbătorim 100 de ani de la Unire. 

Pr. Consilier Ionel Popescu
Pr. Consilier Ionel Popescu

Foarte trist că în sec. XXI trebuie să organizăm astfel de manifestări pentru apărarea vieții pe pământ” a spus Părintele consilier Ionel Popescu în fața Catedralei Mitropolitane.

Nu noi nu ne-am dăruit viața unul altuia, darul vieții, ci Dumnezeu ni l-a dăruit! Dacă Dumnezeu ni l-a dăruit, noi avem misiunea sfântă de a-l transmite mai departe milioanelor de credincioși care vin după noi.

Împreună cu toții să manifestăm, să ne rugăm bunului Dumnezeu ca să ocrotească viața pe pământ!

web_P.MoraruPr. prof. univ., Nicolae Moraru, de la Facultatea de Teologie a spus: ”în calitate de dascăl și de apropiat de zona religiilor universale sunt obligat să vă spun că protejarea vieții nu este o caracteristică doar a religiei creștine. Toate religiile mari ale lumii apără viața. Marșul pentru Viață este unul al oamenilor firești, prin care încercăm să demascăm nefirescul.”

”Încercăm să arătăm că într-o societate secularizată prea repede s-a trecut de la firesc la nefiresc. Sf. Apostol Pavel sublinea importanța căsătoriei. Cine vrea să rămână celibatar s-o facă, dar cine vrea să se căsătorească să intre sub autoritatea învățăturii lu Isus Cristos. Dacă vrem să rămânem în matricea evangheliei, trebuie să-i lăsăm și pe alții să intre în împărăția lui Dumnezeu.”

Pr. Marius Patriciu Covaci
Pr. Marius Patriciu Covaci

Pr. Marius Patriciu Covaci, slujitor al Catedralei Mitropolitane:  ceea ce ne-a adunat înaintea sfintei Catedrale înainte de toate nu este Marșul pentru Viață ci o mărturisire a vieții, a lui Dumnezeu. Dumnezeu este iubire care rodește, ea învie și dă viață. Lucrarea de Creator a lui Dumnezeu  nu s-a încheiat după cele șapte zile de Creație. Ea continuă în fiecare moment când omul zămislește.

Nașterea nu este o alegere, ci este un dar, este o bucurie. Nașterea nu înseamnă o complicare și o îngreunare a vieții, ci este cel mai mare dar.

Femeia nu știe încă că este mamă, dar Domnul din momentul concepției îl țese, îl zidește pe prunc în pântecele Maicii sale din clipa concepției. Numele lui e scris în palmele lui Cristos, în palmele lui lui Cristos răstignite și pironite din iubire pe cruce.

Naștem copii, avem responsabilitatea de a ne mântui împreună cu copiii noștri. Familia nu se pierde pe drum. Eu nu mă pot mântui fără copiii mei. Nici copiii mei nu se duc la Dumnezeu fără mine.

Să vă bucure Dumnezeu inimile tuturor. Cele care purtați în pântece să vă dea Dumnezeu bucuria nașterii de prunci! Cele care îi aveți în brațe, Dumnezeu să vă facă rai.

Ne rugăm pentru cei care vor să fie părinți și nu pot. Să vă bucure Domnul pe toți. În fiecare zi și în fiecare clipă să mărturisim pe Cristos, viața, iubirea adevărul ca dar al lui Dumnezeu.

Ne-a adunat Cristos în bucuria lui, în darul lui, în învierea lui.

Iată motivele pentru care ne aflăm aici.

De pe treptele acestui lăcaș transmitem în toată țara îndemnul Mântuitorului Cristos către toți și către toate:

Lăsați pruncii să vină la mine și nu-i opriți căci a unora ca acestora este împărăția cerurilor!

Pastor Alex Neagoe
Pastor Alex Neagoe

Alex Neagoe, pastor mărturisește: apărarea vieții necesită sacrificii; anul acesta decorul e altfel, e mai frig, mai zăpadă; apărarea vieții copilului nenăscut cere sacrificii, în toate cazurile; uneori ele sunt mai mari. De ex. resurse materiale limitate, sacrificiu de imagine pentru adolescente, curajul sacrificiului.

Rolul nostru nu e doar să spunem vorbe frumoase. Suntem datori să sprijinim femeile, familiile pentru care sacrificiul aducerii pe lume este mai mare.

Altfel suntem niște sfințișori care doar spunem ce trebuie făcut.

Dumnezeu să ne dea înțelepciunea și voința de a ști cum să sprijinim o mamă care are nevoie să-i stea cineva alături!

Vestea bună este că viața învinge, oricât ar fi zăpada de multă, vine o vreme când vine primăvara, viața învinge!

Suntem aici nu ca înfrânți, nu ca învingători, căci lupta va avea izbândă!

Pr. Nichifor Tănase: Ne lipsește un proiect de țară. Nu există unul mai bun decât acesta de a conștientiza importanța vieții pe pământ, a copiilor nenăscuți care au nevoie de ajutorul dvs.

Să se uite mamele pe brațele Fecioarei Maria: mai este loc și pentru pruncul lor!

Proiectele sociale sunt nenumărate, dar familiile au nevoie și de ajutor spiritual!

Aceasta trebuie să fie mișcarea în Biserica a lui Dumnezeu: viața nenăscută trebuie să meargă spre viața veșnică!

Oana, al zecelea copil dintr-o familie cu 15 copii
Oana, al zecelea copil dintr-o familie cu 15 copii

Oana este al zecelea copil dintr-o familie cu 15 copii, părinți credincioși, bogați sufletește. În copilărie și prietenii aveau loc la masa lor și mâncarea era mai bună decât acasă pentru cei care erau singuri la părinți.

Într-o bună zi frații au organizat o singura chetă și i-au cumpărat o mașină tatălui lor.

 

Gheorghe, avocat
Gheorghe, avocat

Domnul Gheorghe, avocat, apărut spontan la microfon, a evidențiat niște articole din legislație: dreptul la viață era recunoscut încă pe vremea Imperiul Roman: ”copilul nenăscut se socoate că este născut și viu când este în interesul său.”

Art.22 din Constituție prevede dreptul la viață iar art. 185 din Noul Codul penal condamnă și pedepsește avortul ilegal, dar nu clarifică problema, de ce e permis avortul unui copil.

Din cauza atâtor avorturi care s-au făcut, ”încă o Românie este sub pământ!” Statul român n-a făcut nimic, nici o politică de stimulare a natalității!

Se stimulează doar plecatul din țară: peste 5 milioane de români au părăsit țara – o hemoragie de cetățeni care ne-a costat 700 miliarde de euro!

Cu aceștia România ar fi fost mai puternică economic si social, am fi avut genii nenumărate!

Orice copil vine pe lume cu o pâine și cu binecuvântare. Dumnezeu îi dă trăistuța și rucsasul iar părintele pâinea.

Avem o amnezie socială a trecutului nostru, să ne aducem aminte cine suntem! Bunicii hrăneau 15 -16 copii doar cu mămăligă, dar i-au făcut oameni!

România se avortează pe sine, își distruge viitorul. Suntem niște oameni leșinați în acest centenar. Să ne venim în fire ca neam, ca cetățeni, să știm cine suntem!

Precum organismul elimină celulele moarte, și noi vom elimina pe cei care conduc, ușor, ușor, îi vom elimina pe cei care au votat împotriva creștinismului și va învinge punctul de vedere al oamenilor normali – aceea trebuie să ne conducă destinele!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Darul Vieții
Darul Viețiihttp://www.darulvietii.ro
Asociaţia Darul Vietii a fost constituită oficial în 11 februarie (ziua Sfintei Fecioare de la Lourdes!) 2003 cu menirea de a contracara înfricoşătorul fenomen al avorturilor în România. Fondatori au fost patru laici şi trei preoţi (unul ortodox şi doi greco-catolici). Filială a Human Life International.

Cele mai citite postări