back to top

Rusia interzice publicitatea pentru avort

131125-putin-hmed-343p.photoblog600 Președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat ieri legea care interzice reclamele la avort, informează Reuters. Organizațiile pro-avort afirmă că măsura va restrânge „drepturile reproductive” ale femeilor (termen din „limba de lemn” a secularismului, sub care este camuflat, de obicei, avortul).

Putin a făcut din oprirea declinului demografic al țării o prioritate și a adoptat o atitudine pronunțat conservatoare în noul său mandat, susținând ceea ce el numește „valorile tradiționale” și luând ca reper moral Biserica Ortodoxă.

Recent, Putin și-a atras criticile Occidentului pentru o lege de protejare a copiilor în fața propagandei homosexuale, lege despre care activiștii homofili afirmă că discriminează homosexualii.

Legea de interzicere a reclamelor la clinicile de avort „nu este începutul restricționării drepturilor (reproductive) ale femeii, ci mai degrabă continuarea unui proces început în 2011”, spune activista pentru „drepturile femeilor” Olgerta Kharitonova, citată de Reuters.

Kharitonova se referă la înăsprirea legislației avortului, care îl interzice după săptămâna a 12-a de sarcină și impune o perioadă de 48 de ore de așteptare.  Înainte de această reformă, avortul era permis până în luna a 6-a de sarcină.

URSS a fost prima țară din lume care a legalizat avortul „la cerere”, în 1922. Acesta era văzut de conducerea leninistă ca un pas esențial spre desființarea familiei țărănești tradiționale, principala opreliște în calea victoriei revoluției bolșevice.

Reînvierea tradițiilor religioase după colapsul URSS din 1991 a redus semnificativ rata avortului în Rusia, care rămâne însă una din cele mai mari din lume și este cea mai mare din Europa. În Rusia, avortul este încă folosit pe scară largă ca metodă de „control al nașterilor”.

Guvernul finanțează actualmente campanii publicitare de încurajare a natalității și oferă stipendii speciale familiilor cu mulți copii.

O altă propunere recentă ce se va dezbate în parlamentul de la Moscova ar urma să interzică folosirea fondurilor de sănătate publice pentru avorturi.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări