back to top

Rusia: intenții de restricționare drastică a practicii „mamei surogat”

mame-surogat Parlamentarii ruși dezbat o nouă lege privind maternitatea-surogat (gestația pentru altul), lege care ar urma să restricționeze puternic această practică, actualmente haotică, scrie RT.com. Astfel, va fi interzisă „închirierea” mamelor surogat, va fi necesar un acord obligatoriu din partea unei comisii medicale, iar femeile singure nu vor mai putea apela la această procedură.

Președinta Comisiei pentru Femeie și Familie din Duma (camera inferioară a legislativului rus) Elena Mizulina, a declarat într-un interviu pentru Izvestia că nu există intenția interzicerii maternității prin surogație, dar că un control mai mare este necesar în această sferă din cauza numărului mare de probleme pe care le cauzează.

Există numeroase cazuri de copii năcuți prin surogație care sunt refuzați de părinții genetici și de mama-surogat (mama biologică), explica d-na Mizulina. Aceasta face din copil un orfan fără nume, a adăugat ea.

„Mamele surogat nu au practic nici un drept în realitatea rusească actuală. Sănătatea lor nu este protejată legal, concediul de maternitate este sub semnul întrebării și nu e clar nici măcar cine ar trebui să beneficieze de acesta – mama surogat sau cea biologică”, o mai citează Izvestia pe membra legislativului de la Moscova.

Comisia d-nei Mizulina a pregătit un proiect de lege pe care l-a pus în discuție publică înainte de Paști. Principalul obiectiv al acestuia este să introducă limitări pentru practică, în scopul de a restricționa accesul doar pentru cuplurile infertile.

În particular, legea suprimă apelarea la o mamă surogat de către persoanele singure. Întrucât „căsătoria” între persoane de același sex nu este legală în Rusia, schimbarea înseamnă și interdicția expresă a folosirii surogației de către cuplurile de homosexuali.

Propunerea legislativă mai prevede avizarea obligatorie a fiecărei solicitări de către o comisie medicală specială alcătuită din medici, asistenți sociali și reprezentanți ai organizațiilor religioase.

D-na Mizulina precizează că maternitatea surogat este interzisă în multe țări, inclusiv Franța și Germania, iar alte națiuni, precum Marea Britanie, au interzis încheierea de contracte comerciale pentru astfel de servicii. Olanda interzice publicitatea și promovarea maternității surogat, mai scrie cotidianul citat.

Poziți d-nei Mizulina, destul de virulentă în discursurile publice împotriva avortului și a gestației pentru altul, este apropiată de cea a Bisericii Ortodoxe Ruse. Anul trecut, șeful Comisiei pentru Familie și Maternitate a BORu, Dimitry Smirnov, a caracterizat maternitatea surogat drept „fascism vesel”. Comentariul a urmat după ce presa a dezvăluit că foarte populara cântăreață Alla Pugaciova, 64 de ani, și soțul său de 37 de ani au „primit” doi copii prin contracte de surogație. Biserica solicită interzicerea completă a procedurii, a precizat prelatul.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări