back to top

Sondaj: Bărbații tineri din SUA devin tot mai dezinteresați de căsătorie

[box]Feminismul din ultimii 50 de ani, care nu mai vizează egalitatea de drepturi obiective cum ar fi dreptul la vot și cel de a avea o slujbă plătită egal pentru prestație egală, ci urmărește idealuri ideologice dintre cele mai bizare și politici de egalizare forțată a sexelor, are efecte dezastruoase pe plan familial. O analiză pe LifeSiteNews cu privire la percepția și intențiile tinerilor americani de a se căsători.[/box]

Conform unui sondaj efectuat de Pew Research Center, proporția de bărbați tineri din SUA care vor să se căsătorească este mai mică decât oricând, în timp ce dorința de a se căsători este în creștere în rândul tinerelor.

Pew a constatat recent că numărul de femei cu vârsta între 18-34 de ani care declară că o căsătorie reușită este unul dintre cele mai importante lucruri a crescut de la 28% la 37% din 1997 în 2012. Numărul de bărbați tineri care fac aceeași afirmație a scăzut de la 35% la 29% în aceeași perioadă.

Constatările Pew au atras atenția unei jurnaliste americane care consideră că feminismul, puternic infiltrat în fiecare domeniu cultural din SUA, a creat un mediu în care bărbații tineri consideră mai benefic să renunțe cu totul să întemeieze un cuplu.

Articolul Suzannei Venker, „Războiul împotriva bărbaților”, apărut pe site-ul postului de televiziune conservator Fox News în noiembrie 2012, a atras ca un magnet jurnalistele feministe, care i-au atacat poziția conform căreia instituția căsătoriei ar fi amenințată, și nu ajutată, de presupusele avansuri ale mișcării feministe din ultimii 50 de ani.

Conform lui Venker, „Unde au dispărut toți bărbații buni (a se citi, partide bune pentru căsătorie)?” este o întrebare foarte dezbătută în mass-media seculară în ultimul timp, dar răspunsul jurnalistei conservatoare, susținut de statistici, nu este pe placul comentatoarelor din presa generală, influențate de feminism.

Ea subliniază că, pentru prima oară în istoria SUA, numărul femeilor din cadrul forței de muncă l-a depășit pe cel al bărbaților, în timp ce mai multe femei decât bărbați obțin diplome universitare.

Problema, în opinia lui Venker, este că acest nou fenomen a schimbat interacțiunea dintre bărbați și femei. Întrucât feminismul le împinge în afara rolului lor tradițional de susținător și protector al familiei – și legile cu privire la divorț creează perspective financiare periculos de precare pentru bărbații desprinși din căsătorii – bărbații nu mai găsesc niciun beneficiu în aceasta.

Cercetând tendințele referitoare la căsătorie și relații, Venker a „descoperit accidental o subcultură” de bărbați care declară, „în termeni fără echivoc, că nu se vor căsători niciodată.”

„Când îi întreb de ce, răspunsul este mereu același: femeile nu mai sunt femei.”

Feminismul, care le învață pe femei să îi conceapă pe bărbați ca pe un dușman, le-a făcut pe acestea „furioase” și „defensive, chiar dacă deseori fără să-și dea seama”.

„Acum, bărbații nu mai au niciun refugiu. Tocmai această dinamică – femeile sunt bune / bărbații sunt răi – a distrus relația dintre sexe. Și totuși, cumva, tot bărbații sunt cei învinovățiți când dragostea se strică.

Bărbații s-au săturat. S-au săturat să li se spună că este ceva fundamental greșit în legătură cu ei. S-au săturat să li se spună că, dacă femeile nu sunt fericite, este vina lor.”

Feminismul și revoluția sexuală au „perimat” pur și simplu căsătoria pentru femei ca refugiu social și economic, dar această situație nu ar trebui să fie celebrată de către feministe, afirmă Venker.

„Tot femeile pierd. Nu numai că acestea sunt împovărate cu consecințele activității sexuale, ci, prin respingerea naturii masculine, sunt permanent în căutarea unei vieți echilibrate. Adevărul este că femeile au nevoie ca bărbații să aibă obiective liniare în carieră – au nevoie ca bărbații să ducă greul la serviciu – pentru a putea trăi viața echilibrată pe care o doresc.”

O selecție din datele de cercetare ale Pew Research Center pentru ultimele luni ale lui 2012 ilustrează tendințele alarmante ale căsătoriei și natalității în SUA. Un raport publicat la jumătatea lunii decembrie a constatat că, la data ultimului recensământ, „abia jumătate” dintre toți adulții din SUA sunt căsătoriți, un „minim record”. Din 1960, numărul de adulți căsătoriți a scăzut de la 72% la 51% astăzi, iar numărul de căsătorii noi din SUA a scăzut cu 5% între 2009 și 2010.

Mai mult, vârsta mediană la prima căsătorie continuă să crească, femeile căsătorindu-se pentru prima oară la 26,5 ani și bărbații, la 28,7. Declinul căsătoriilor este „cel mai drastic” în rândul adulților tineri. Doar 20% dintre cei cu vârsta între 18 și 29 de ani sunt căsătoriți, comparativ cu 59% în 1960. Conform raportului:

„Dacă tendințele actuale vor continua, proporția de adulți căsătoriți va scădea la mai puțin de jumătate în decurs de câțiva ani.”

Mai mult, legătura dintre căsătorie și creșterea copiilor s-a deteriorat în concepția așa-numitei generații a mileniului, cu vârsta între 18 și 29 de ani. Un sondaj de opinie a constatat că, în timp ce 52% din generația mileniului declară că a fi un bun părinte este „unul dintre cele mai importante lucruri în viață”, doar 30% afirmă același lucru despre a avea o căsătorie de succes.

Decalajul de 22 de puncte procentuale între valoarea paternității și cea a căsătoriei, așa cum sunt acestea percepute de generația mileniului, era de numai 7 puncte în 1997. Cercetarea a constatat că generația mileniului, alcătuită în mare parte din copii de părinți divorțați sau singuri, prezintă o probabilitate mai mică decât persoanele cu vârstă mai avansată de a afirma că un copil are nevoie atât de tată, cât și de mamă în casa părintească și că creșterea copiilor de către un părinte singur sau de către cupluri necăsătorite este rea pentru societate.

Iulia Matei
Iulia Matei
Mamă, cetățean, traducătoare. Susținătoare a activității Pro-Vita și contribuitoare la blogul Cultura Vieții în speranța unei lumi mai bune pentru generațiile de mâine, printr-o informare corectă a generațiilor de azi.

Cele mai recente

Cele mai citite