back to top

Sondaj de opinie pe tema familiei în rândul candidaţilor la alegerile euro-parlamentare

pro-familieDorind să afle care este poziția candidaților la alegerile euro-parlamentare referitor la demersurile de redefinire a instituţiei căsătoriei în România, portalul Ştiri pentru viaţă a lansat de Ziua Internaţională a familiei un sondaj în rândul acestora.

Cele două întrebări la care au fost invitaţi să răspundă erau:

1. Sunteți de acord că familia naturală, întemeiată de bărbat și femeie, este singura formă pe care firea lucrurilor și experiența umanității o arată ca fiind eficientă în dezvoltarea și continuitatea pe termen lung a unei societăți și, ca atare, statul trebuie să o sprijine și să o apere? Dacă da, Vă rugăm să realizați o scurtă argumentație.

2. Dacă nu sunteți de acord, și considerați că statul este dator să extindă definirea familiei astfel încât să acopere diferitele tipuri de relații existente în societate, Vă rugăm să precizați cu care dintre extinderi sunteți de acord și cu care nu sunteți de acord și să realizați o motivație a opiniei Dumneavoastră:

a. între două persoane de același sex (relație homosexuală)
b. între mai mult de două persoane de același sex (relație de tip truplu)
c. între un bărbat și mai multe femei (relație poligamică)
d. între o femeie și mai mulți bărbați (relație poliandrică)
e. între un număr nedefinit de bărbați și femei (relație poliamorică)

Pe măsură ce vom primi la redacţie răspunsurile candidaţilor, vi le vom prezenta în ordinea sosirii lor:

1. Mihai Deaconu, candidat din partea partidului PP-DD

Mihai Deaconu

Sunt de acord cu primul punct. Sunt creştin ortodox şi nu pot concepe familia în afara relaţiei dintre un bărbat şi o femeie. Consider că primul rol al familiei este de a perpetua specia umană.

2. Corneliu Berari, candidat din partea partidului Noua Republică

corneliu berari

În calitate de creștin ortodox practicant, nu pot avea despre om și familie altă concepție decât cea pe care învață Biserica Creștină de 2000 de ani: că omul a fost creat bărbat și femeie și că familia înseamnă comuniunea (preferabil binecuvântată sacramental) dintre un bărbat și o femeie, deschisă către misterul vieții și al nașterii de copii.

Aş mai vrea să adaug că în condițiile în care mă regăsesc în primul rând în tradiția politică conservatoare, nu pot să fiu de acord cu intervențiile excesive ale statului în viața individului și cu atât mai puțin cu proiectele politice care vizează o schimbare artificială, prin ucaz statal, a practicilor și instituțiilor sociale validate în timp de experiența generațiilor de dinaintea noastră.

3. Cristian Petrescu, candidat din partea Partidului Mişcarea Populară

Cristian Popescu

 Vă   mulţumesc  pentru   faptul   că   mă   contactaţi   în  privinţa  unor   aspecte  atât   de importante  pentru  România   şi   pentru  Uniunea   Europeană.  În  ceea   ce   priveşte întrebările   dumneavoastră,   susţin   faptul   că   este   necesară   o  modernizare   a   definirii  instituţiei   familiei.  Consider   că   Uniunea   Europeană   trebuie   să   fie   deschisă   către  acceptarea  diferitelor  valori  şi   norme   culturale.   Astfel   susţin   iniţiativa  domnului  Remus  Cernea  de  recunoaştere  a  prezenţei  poligamiei,   poliandriei şi  poliamorismului  în   lume.   În   ceea   ce   priveşte  statul   Român,   sunt   de   părere  că   acesta  este   dator  să  extindă  aceasta  definiţie,  dar  consider  că operaţionalizarea  ei  trebuie  efectuată doar în  strânsă colaborare  cu  societatea civilă.

4. Sebastian Bodu, candidat PNŢ-CD
SBodu
Minorităţile sexuale sunt tolerate, ceea ce este normal. Inacceptabil este însă ca o excepţie să se transforme în regulă. Căsătoria este, în primul rând, o uniune religioasă, între un bărbat şi o femeie. Homosexualii pot forma un cuplu, dar nu o căsătorie. Pot garanta unul pentru altul un împrumut bancar solidar, pot testa unul în favoarea celuilalt, deci există mijloace juridice pentru a le satisface interesele patrimoniale de cuplu. Discriminarea este una şi nu sunt de acord ca minorităţile sexuale să fie discriminate, însă nu pot fi de acord că a nu legifera căsătoriile homosexuale este o discriminare câtă vreme, aşa cum spuneam, există mijloace juridice care să compenseze inexistenţa căsătoriei. Poligamia este împotriva însăşi ideii de cuplu. Până şi în ţările musulmane haremul a devenit desuet. Ar fi culmea să îl legiferăm în Europa. Nu te împiedică nimeni să ai relaţii cu mai mulţi parteneri, dar aceasta excede ideii de cuplu.

Re(d)acționarul
Re(d)acționarul
Texte preluate din alte surse. Tot ceea ce nu este original sau publicat în premieră de noi. Uneori, difuzăm și anunțuri ale redacției.