La sfârştul lunii decembrie 2012, autorităţile europene au certificat caracterul legal şi conform cu directivele comunitare al Iniţiativei cetăţeneşti „Unul dintre noi” („One of Us”). Iniţiativa îşi propune să adune, până în luna mai 2013, un milion de semnături prin care să ceară Comisiei Europene şi Parlamentului European „protecţia juridică a demnităţii, a dreptului la viaţă şi a integrităţii fiecărei fiinţe umane din momentul concepţiei, în domeniile de competenţă ale Uniunii Europene”. Iniţiativa este formată din cetățeni din 20 de ţări europene (între care şi România). Petiţia poate fi semnată on-line pe pagina Comisiei Europene sau pe pagina inițiativei, www.OneofUs.eu/ro
Website-ul iniţiatorilor menționează următoarele obiective principale: „Demnitatea şi integritatea embrionului uman trebuie respectate. Acest lucru a fost stabilit în hotărârea Brüstle împotriva Greenpeace a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a definit embrionul uman ca fiind începutul procesului de dezvoltare a unei fiinţe umane. Pentru a da dovadă de coerenţă în exerciţiul atribuţiilor sale, UE ar trebui să interzică şi să pună capăt finanţării activităţilor care implică distrugerea embrionilor umani, în special în domeniul cercetării, al ajutorului pentru dezvoltare şi al sănătăţii publice.”
Organizatorii doresc ca aceasta să fie cea mai amplă mobilizare europeană pro-viaţă, la finalul căreia modificările aduse legislaţiei europene să influenţeze pozitiv şi soluţionarea cazurilor de bioetică de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Deşi UE nu poate impune ţărilor membre o legislaţie unitară în domeniul avorturilor, reglementările în acest domeniu fiind exclusiv de competența statelor membre, totuși reușita inițiativei „Unul dintre noi” poate determina uniformizarea unui standard de etică la nivelul întregii Uniuni Europene.
Europarlamentarul italian Carlo Casini, președintele Comisiei pentru Probleme Constituționale a Parlamentului European susține inițiativa „Unul dintre noi”, apreciind ca necesară „o mai mare mobilizare a conștiințelor pentru a învinge resemnarea și tăcerea în fața agresiunilor împotriva vieții”.
„Europa finanțează azi cercetarea care distruge și manipulează embrioni umani, finanțează grupări internaționale de avort, propune avortul ca o soluție la probleme de sănătatte ale femeilor”, iar acest lucru trebuie stopat, a declarat Carlo Casini pentru agenția catolică de știri Zenit.
Această inițiativă în favoarea vieții este o oportunitate de a oferi Europei energia pentru o reală înnoire civică și morală, deoarece „la originea sa, mai ales în gândirea ‘părinților fondatori’, Uniunea nu ar fi trebuit să fie doar o uniune economico-monetară, o piața unică. Chiar și astăzi, ideea unei Europe ancorate în respectul și promovarea demnității umane, a drepturilor omului, a egalității este prezentă în numeroase acte ale instituțiilor sale,” a mai spus dl. Casini.
Inițiativa cetățenească europeană este un nou instrument de participare democratică. Aceasta reprezintă o invitație adresată Comisiei Europene de a face o propunere legislativă asupra unor aspecte care sunt de competența legislativă a Comisiei Europene. O inițiativă cetățenească europeană trebuie susținută de minimum un milion de cetățeni UE, din cel puțin 7 state membre. Ca în cazul oricărei inițiative similare însă, nu există nicio garanție că legiuitorii o vor adopta, însă ei vor fi obligați să o supună spre dezbatere în Parlamentul European.
Conform unui studiu publicat în anul 2012 de Lancet Medical Journal şi preluat de publicaţia britanică Daily Mail, 30% dintre sarcinile din Europa sfârşesc prin avort, procentul fiind mult mai mare în ţările estice şi nordice decât în cele vestice. Cel mai recent raport anual al organizaţiei Planned Parenthood din Statele Unite ale Americii a şocat prin numărul foarte mare de avorturi înregistrate în perioada 2011-2012, şi anume 333.964, adică un avort la fiecare 94 de secunde. România ocupă locul 4 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte numărul anual al întreruperilor de sarcină, dar primul din punct de vedere al raportării la populație și tot primul din punct de vedere al procentajului de sarcini încheiate prin avort.