back to top

Un nou studiu confirmă că avortul crește semnificativ riscul cancerului la sân

erikas-final-logo-perfect-square1 Un studiu publicat în luna mai 2013 în Jurnalul Indian de Medicină Comunitară a constatat că femeile care au făcut avorturi prezintă un risc de 6,38 mai mare de a face cancer mamar.

Conducătorul studiului, Ramchandra Kamath, de la Departamentul de Sănătate Publică al Universității Manipal (districtul Udupi), a scos în evidență că în India se înregistrează „cea mai ridicată mortalitate cauzată de cancerul la sân din lume” și că, în rândul afecțiunilor maligne de care suferă femeile indiene, cancerul la sân ocupă locul doi (18,5%), după cancerul de col uterin.

Deși acest studiu liniar a inclus 188 de participante, din care 94 cazuri și 94 de control și, ca urmare, cercetătorii recunosc concluziile ca fiind limitate în ce privește generalizarea, totuși medicul american Joel Brind, expert în domeniu, a spus pentru LifeSiteNews că acest studiu, deși mic, nu face altceva decât să reconfirme observații precedente, adică avorturile cresc riscul de a face cancer la sân.

Dr. Brind este profesor de endocrinologie la Universitatea Municipală din New York și expert cu reputație internațională în domeniul cercetărilor ce demonstrează relația cauză-efect între avort/contracepție și cancerul la sân.

Referindu-se la concluziile studiului indian, dr. Brind a declarat pentru Coaliția Avort/Cancer de sân (organizație non-profit din SUA dedicată educării publicului cu privire la relația între avort și cancer): „Este foarte îngrijorător că această legatură între avort și cancerul la sân apare în număr mare în cele mai populate țări din lume, unde cancerul de sân se întâlnea foarte rar.”

„Aceasta înseamnă că milioane de femei vor muri ca urmare a acestui efect ulterior al avortului. Considerând China și India, vorbim despre mai mult de un miliard de femei. Dacă numai 1% se vor îmbolnăvi de cancer la sân ca urmare a avorturilor făcute, atunci vom avea 10 milioane de femei bolnave, din care doua sau trei milioane vor muri în urma acestei boli.”

Studiul indian raportează deasemenea un risc ridicat de cancer la sân în rândul femeilor cu educație superioară, cu dietă non-vegetariană, având vârsta de cel puțin 13 ani la prima menstruație și care au avut primul copil la mai mult de 30 ani.

Karen Malec, președinta Coaliției Avort/Cancer de sân a afirmat că „literatura medicală confirmă amânarea primei nașțeri ca factor de risc pentru cancerul la sân. Este indisputabil că avortul contribuie la amânarea primei nașteri; unele femei nu au deloc copii, adăugând încă un factor de risc.”

Cercetătorii au constatat că rata de risc pentru femeile cu mai mult de doi copii e semnificativ redusă. În cazurile de cancer studiate, 65 femei aveau unul sau doi copii, iar 27, mai mult de doi copii.

Conform Coaliției Avort/Cancer de sân, cercetătorii au constatat că, atunci când o femeie rămâne însărcinată, ea dobândește de la copil celule de apărare (protective), proces denumit microhimerism, iar aceste celule rămân în corpul mamei de-a lungul multor decenii, uneori chiar până la sfârșitul vieții. Aceste celule ajută sistemul imunitar al mamei să lupte împotriva infecțiilor și bolilor. Cercetătorii au mai constatat că aceste celule „de la făt” apar mai des în țesutul mamar sănătos și mai rar în țesutul mamar al femeilor cu cancer (43% față de 14%). Aceiași cercetători au emis ipoteza că celulele fătului au un scop benefic de a proteja și repara celulele mamei pentru restul vieții, în special atunci când aceasta se îmbolnăvește grav.

Un alt profesor și cercetător de la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia, Carol Artlett afirmă: „Ultimele descoperiri dovedesc că aceste celule sunt de fapt un țesut reparator.”

Ramchandra Kamath și echipa sa de cercetători din Universitatea Manipal au conchis că descoperirile lor sunt în concordanță cu un alt studiu indian, efectuat în 2006 de Manjusha Rai, studiu ce a constatat „o legătura semnificativă între avort și cancerul la sân.”

Textul studiului Ramchandra Kamath

Textul complet al studiului lui Manjusha Rai „Evaluarea factorilor epidemiologici asociați cancerului de sân” (2006)

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări