back to top

Studiu: Experimentarea pe fătul uman, transplantul, industria cosmetică și conexiunea cu industria avortului

Embrion de 5 săptămâni
Embrion de 5 săptămâni

Titlul original: EXPERIMENTACIÓN FETAL, TRASPLANTES, COSMÉTICA Y SU RELACIÓN CON EL ABORTO PROVOCADO

Autor: José Luis Redondo Calderón

Publicat în: Cuadernos de Bioética, XXIII, 2012 – revista Asociației Spaniole de Bioetică

Disponibilitatea pe scară largă a avortului electiv și îmbrățișarea de către medicina modernă a concepției utilitariste produce un mare număr de celule, țesuturi și organe care au utilizare în câteva domenii ale medicinei, de obicei în scop de cercetare: cardiologie, hematologie, embriologie, neurologie, imunologie, oftalmologie, dermatologie și transplant. De asemenea, în industria cosmetică și alimentară (potențiatori de aromă).

Așa cum o dovedește recentul scandal în care este implicată rețeaua de clinici de avort din SUA „Planned Parenthood”, care vinde ilegal organe și țesuturi prelevate de la fetuși, avortul și „donarea de țesuturi” nu pot fi separate. În ciuda pretențiilor lobby-ului pro-avort care susține că acesta trebuie să devină „cât mai rar posibil”, avortul primește, astfel, o nouă justificare și chiar o încurajare; interese veroase dau naștere la complicități toxice între medicină, business și o societate indiferentă. Consimțământul valid al femeii care avortează este, în astfel de caz, foarte dificil de obținut într-un mod onest.

De fapt ne aflăm într-una din situațiile cele mai contradictorii posibil: copilul care ar fi trebuit să se nască nu este prețuit și dorit; organele și „componentele” sale, da. La fel ca și în cazuri clasice din istorie, precum sclavia, utilizarea fără scrupule a unor ființe umane este precedată de o manipulare a limbajului (copilul se transformă în „produs de concepție” al fel cum sclavul era o „proprietate”) și de privarea de drepturi a celui în cauză. Cercetarea trebuie să păstreze un fundament moral. Nu este admisibilă îmbogățirea bagajului de cunoștințe și nici obținerea de noi metode de tratament cu orice preț. Mijloacele trebuie întotdeauna să fie etice, indiferent ce s-ar urmări în final. Mai ales când, în ultimii ani, a devenit evident că cercetarea pe celulele embrionare nu a dat rezultatele scontate și că există alternative etice și mai eficiente. Sunt necesare, azi mai mult ca oricând, eforturi pentru restabilirea respectului pentru omul nenăscut – embrionul sau fetusul uman.

Cuvinte cheie: avort indus, avort electiv, bancă de țesuturi, transplant, cosmetice, potențiatori de aromă.

Studiul în original poate fi citit aici.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai recente articole