back to top

Sunt donatorii de organe morți cu adevărat?

Când se poate spune că cineva este mort? În spatele simplității aparente a întrebării se află preocuparea etică esențială pentru donarea de organe.

Într-adevăr, există un dezacord semnificativ cu privire la criteriile la care ar trebui să ne raportăm pentru a evalua moartea unei persoane.

Referința standard pentru câteva decenii a fost criteriul „morții cerebrale”, conform căruia un pacient poate fi declarat mort după ce a avut loc „moartea totală a creierului”. Moartea cerebrală totală se referă la întreruperea completă și ireversibilă a funcției cerebrale, de obicei cauzată de traume, anoxie sau tumori.

Cu toate acestea, în ultimii ani, chirurgii de transplant de organe au recurs la o altă definiție a morții, mai contestată din punct de vedere etic, numită „criteriul circulator al morții”„Decesul circulator” se referă la sfârșitul definitiv al funcției cardio-pulmonare, după care țesutul cerebral începe să se deterioreze rapid (dacă asta nu s-a întâmplat deja).

Potrivit partizanilor criteriului circulator, inima unui pacient nu va reîncepe niciodată să bată spontan după aproximativ 2 minute de absență a pulsului. Se consideră că este acceptabil din punct de vedere etic să se înceapă recoltarea de organe, odată ce această perioadă scurtă de timp a trecut. (Există, în practică, diferite perioade de timp, specificate de autoritățile de reglementare în domeniul sănătății pentru a determina momentul în care achizițiile de organe pot începe, de obicei între 75 de secunde și 5 minute).

Cu toate acestea, mulți cercetători au contestat acest criteriu mortal cardio-pulmonar, spunând că el nu indică neapărat că a avut loc moartea. Ei subliniază că resuscitarea cardio-pulmonară ar putea să reînvie inima unei persoane chiar și atunci când auto-resuscitarea a devenit imposibilă.

Bioeticianul Robert Veatch de la Institutul Kennedy pentru Etică, a luat recent această poziție, subliniind irelevanța conceptului de auto-resuscitare. El recomandă așteptarea ireversibilității fiziologice și afirmă că „moartea trebuie declarată ori de câte ori este fiziologic imposibil să se restabilească funcția creierului”. (BioEdge, Xavier Symons, 5 mai 2018)

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai recente

Cele mai citite