Andrea Mrozek, MercatorNet, 30 iulie 2015
In toata America de Nord, astazi, exista apeluri sa facem pilula pentru controlul nașterii accesibila fara rețeta. Pilula, ni se spune, este o parte a ingrijirii cuprinzatoare in domeniul sanatații și este o insulta ca femeile sa necesite prescripție medicala ca s-o foloseasca. Recent, un editorialist de la National Post se plangea ca este mai ușor sa obții pilula in Abu Dhabi decat in Calgary sau Toronto.
Cele mai multe apeluri ca pilula sa devina accesibila mai pe larg – in mod ideal, gratuit și fara prescripție medicala – impartașesc aceeași idee. Ingradirea accesului la pilula nu este pur și simplu refuzarea ingrijirii sanatații, ci refuzarea drepturilor femeilor.
Totuși, obținerea pilulei nu are de-a face cu drepturile femeii, ci mai degraba cu dreptul de a nu ramane insarcinata.
Acest lucru rezulta din ideea moderna ca barbații și femeile sunt egali in demnitate numai atunci cand sunt exact la fel. Ca urmare, noi credem ca, daca barbații pot avea relații sexuale fara responsabilitatea sarcinii, atunci și femeile ar trebui sa fie la fel. Acesta este motivul pentru care unele femei cred cu tarie ca este greșit ca femeile sa nu aiba acces la pilula – unul dintre cele mai eficiente contraceptive pe care le cunoaște lumea astazi.
De ce, totuși, sarcina ar diminua demnitatea sau drepturile unei femei in lume? Și daca așa stau lucrurile cu adevarat, de ce e necesar ca o femeie sa ramana fara copii ca sa prospere?
Scoaterea fertilitații din campul muncii?
Pentru inceput, e o chestiune de opinie, nu de fapt, ca un control total asupra fertilitații imbunatațește drepturile femeilor.
Asupra acestor valuri ulterioare ale mișcarii feministe nu a existat niciodata un acord complet. Feministele de inceput au fost mai in masura sa accepte, sa imbrațișeze și sa celebreze maternitatea, in timp ce cereau altora sa sprijine acest aspect unic și frumos din viața femeilor.
Un prim val feminist putea cere sa fie modificate condițiile de munca pentru a corespunde unei femei insarcinate – un punct de vedere opus, susținut foarte mult de contracepția moderna, cere ca o femeie sa nu ramana insarcinata pentru a continua sa lucreze.
Pilula nu promoveaza drepturile femeilor. Ea normalizeaza ideea ca femeile nu ar trebui sa fie fertile, ca sa nu mai vorbim gravide. Ca dovada, a se vedea modul in care corporațiile majore precum Apple și Facebook au tupeul astazi sa ofere femeilor congelare ovulelor, ca un „avantaj” al locului de munca. In realitate, acest lucru evidențiaza cat de puțin suntem dispuși sa includem sarcina in campul muncii.
Strident agitata ca fiind in favoarea drepturilor femeilor, pilula pune femeile simultan intr-o poziție dezavantajata. Femeile, care doresc sa aiba copii, trebuie sa negocieze aceasta dorința atat la locul de munca, cu angajatorii lor, cat și la domiciliu, cu partenerii lor, care sunt de multe ori confortabil neinteresați. Apoi, exista negocierea cu realitațile biologice ale Mamei natura pe care nu o caștiga niciodata. Educația extinsa și formarea profesionala inseamna de cele mai multe ori ca femeile sunt lasate sa se gandeasca la sarcina la o varsta cand este mult mai dificil sau imposibil de obținut. Amaraciunea pilulei consta in faptul ca, in mod aproape universal, femeile nu se gandesc la infertilitatea indusa de varsta pana nu se confrunta cu ea.
O moștenire medicala contaminata
Chiar daca am admite ca femeile sunt mai egale doar atunci cand nu raman insarcinate, caștigand astfel drepturi mai mari, tot u este clar faptul ca asta se datoreaza pilulei. Pilula are riscuri de sanatate, a fost declarata cancerigena de catre Organizația Mondiala a Sanatații și exista acest proces colectiv sacaitor impotriva contraceptivelor Yaz și Yasmin. Moartea a 23 de femei din Canada, care au luat aceste pilule de control al nașterii, nu ar fi trecuta cu vederea atat de neglijent daca ele ar fi murit din alte cauze.
Dincolo de evenimentele de sanatate catastrofale, totuși, pilula refuza femeilor informații valoroase cu privire la sanatatea lor. Organismul ne trimite indicii despre sanatatea noastra. Pentru femei, asta include starile bune și proaste zilnice date de ciclul nostru reproductiv. Femeile care sunt la curent cu acest lucru iși pot monitoriza mai bine propria sanatate, nealterand-o cu o doza zilnica de hormoni. Asta inseamna autonomia ei.
Pentru marea majoritate, pilula nu este un medicament, in sensul adevarat al cuvantului. Sa afirmi asta inseamna sa reprimi sarcina ca fiind o boala. Nu este de mirare, atunci, ca anume așa tratam sarcina astazi, ca fiind o problema clinica și nu un miracol minunat.
Acestea fiind spuse, da, va rugam, eliberați pilula fara rețeta. Poate ca atunci cand va sta alaturi de aspirina pe raftul din farmacie, grupurile de promovare se vor opri din lamentația lor neincetata precum ca pilula este o componenta majora a drepturilor femeilor. Sau ca ii confera autonomie, cand medicii exprima ingrijorare. Poate ca atunci ne vom opri din atacarea medicilor excelenți, care nu o prescriu, din motive foarte bune.
Cat despre ideea ca pilula este disponibila liber in Abu Dhabi, spuneți limpede daca doriți sa va mutați astazi acolo, ca femeie din Canada sau din SUA.