Un meta-studiu foarte recent și de amploare, publicat de prestigiosul periodic „Jurnalul Britanic de Psihiatrie” pe 1 septembrie 2011 arată că avortul aproape dublează riscul de afecțiuni mentale și că una din zece astfel de afecțiuni ale femeilor este legată direct de avort (detalii mai jos). Meta-analiza are la bază 22 de studii publicate anterior și un număr de 877.181 subiecți consultați, dintre care 163.831 au trecut prin trauma avortului.
Aceasta este cea mai importantă estimare asupra relației între avort și problemele de sănătate mentală disponibilă la ora actuală în literatura mondială.
Dr. Priscilla Coleman de la Bowling Green State University, liderul echipei care a derulat cercetarea, afirmă că documentul are ca scop să prezinte o analiză imparțială a celor mai importante dovezi disponibile, care situează avortul printre factorii de risc în apariția problemelor de sănătate mentală.
Există riscuri reale asociate avortului, care ar trebui făcute cunoscute femeilor, la consilierea dinaintea întreruperii de sarcină, a declarat dr. Coleman pentru presa de specialitate. “Acest studiu oferă o estimare exhaustivă a riscurilor apariției tulburărilor mentale asociate cu avortul, disponibile în literatura de profil. Rezultatele relevă risc moderat până la crescut de apariție a problemelor de ordin psihic, post-avort. Aceste informații trebuie folosite de personalul medical calificat, alături de remedii dovedit eficiente”.
Documentul este o meta-analiză, adică o sinteză de date apărute în studii publicate anterior. Doar studiile care au întrunit criterii metodologice foarte stricte au fost luate în considerare, evitându-se cele prea generale (sărace în concluzii relevante) sau prea restrictive. În concluzie, rezultatele obținute sunt mult mai credibile decât rezultatul unui singur studiu sau decât o simplă evaluare calitativă, datorită multitudinii de date încorporate și a metodelor obiective în combinarea efectelor.
“Lucrarea este publicată într-un jurnal prestigios, Jurnalul Britanic de Psihiatrie, considerată una dintre publicațiile mondiale de top în domeniu. Acest lucru înseamnă că lucrarea a fost îndelung analizată de oameni de știință de notorietate, iar rezultatele sunt acceptate de practicanții în domeniu din întreaga lume”, a mai spus Coleman.
Liderii proiectului „Silent No More Awareness Campaign” (SNMAC), cea mai mare rețea de indivizi afectați de avort din lume, salută studiul și confirmă rezultatele cu ceea ce ei cunosc din proprie experiență. “Nu e doar un alt studiu. Este istorie,” declară într-un comunicat de presă Georgette Forney, co-fondatoare a SNMAC. “El arată adevărul a ceea ce noi spunem de atâta vreme – anume, că avortul face rău femeilor.”
Janet Morana, o altă co-fondatoare al SNMAC, a declarat: “Cruzimea celor care mint femeile însărcinate în legătură cu impactul avortului este legată de lipsa de inimă a propagandiștilor industriei avortului, care resping suferința post-avort ca inexistentă. După acest studiu de mari dimensiuni, apologeții avortului ar trebui să-și ceară scuze milioanelor de femei pe care au încercat să le marginalizeze.”
SINOPSIS
Titlu (în original)
Coleman, P.K. (in press). Abortion and Mental Health: A Quantitative Synthesis and Analysis of Research Published from 1995-2009. Vol. 199 British Journal of Psychiatry p. 180 (2011)
Tip
Meta-analiză bazată pe 22 de studii care cuprind 36 de efecte și date culese de la 877.181 participanți.
Scop
Practicienii în domeniul sănătății mentale au nevoie de un sinopsis adecvat al celor mai bune date disponibile, pentru a putea furniza femeilor informații valide în procesul de luare a unei decizii informate în ce privește sănătatea lor.
Rezultate
1) În ansamblu, femeile care au experimentat unul sau mai multe avorturi prezintă risc cu 81% crescut de afecțiuni mentale. Creșterea riscului variază între 34% și 230%, în funcție de tulburarea studiată, astfel: tulburări anxioase – risc crescut cu 34%, depresie – 37%, abuz de alcool – 110%, uz/abuz de droguri „ușoare” – 220%, comportament suicidar – 155%.
2) Una din zece afecțiuni mentale este direct atribuibilă avortului.
În ce mod se deosebește o meta-analiză de alte documente publicate recent?
O meta-analiză este o sinteză cantitativă sau numerică a datelor din numeroase studii pre-existente. Acestea nu sunt tratate în mod egal. Contribuțiile studiilor individuale la rezultatele totale sunt apreciate statistic. Doar studiile care respectă criterii metodologice foarte stringente au fost admise. Printre criteriile de includere în meta-analiză se numără analiza eșantioanelor de 100 de participanți, folosirea grupurilor de control și luarea în considerare a unor variabile care pot afecta rezultatele finale precum situația demografică, violența domestică, problemele pre-existente de sănătate mentală etc.
Concluzie
Abundența de date și obiectivitatea metodelor fac această meta-analiză mult mai demn de luat în considerare decât studiile individuale.
Publicarea într-un periodic prestigios, Jurnalul Britanic de Psihiatrie, conferă credibilitate și seriozitate atât autorilor cât și meta-analizei în sine.
- Abstract– apasă aici pentru a citi în format pdf sau aici pentru link pe siteul BJP
- Studiul complet poate fi accesat aici