Așa cum nu poți elimina sărăcia prin asasinarea săracilor, nici handicapul sau boala nu pot fi eradicate prin uciderea celor care le poartă. O lecție amară a trecutului recent, pe care unii oficiali ONU par să o fi uitat deja.
Dl. Ben Achour, expert la Comitetul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, s-a pronunțat recent pentru eliminarea prenatală a persoanelor suferinde de anomalia trisomică (Sindrom Down). Șocată de această intervenție care nu este cu nimic mai puțin condamnabilă decât politicile eugenice „clasice” îndreptate în secolul trecut contra populațiilor indezirabile, o tânără cu Sindrom Down îi răspunde astfel lui Achour:
„Sunt o ființă umană ca și dvs.! Singura diferență este un cromozom suplimentar. Acesta mă face mai tolerantă ca dvs., domnule…”
Pentru mai multe detalii, vezi Comitetul ONU pentru Drepturile Omului urmărește impunerea legalizării avortului în întreaga lume, împotriva tratatelor de drepturile omului și încălcând propriul mandat.
„Expertul” Achour renunță la rațiune și compasiune, cele două însușiri particulare ale unei ființe umane. Exact contra unor astfel de concepte a fost afirmată universalitatea dreptului la viață de către autorii Declarației Universale a Drepturilor Omului din 1949, care au pus în mod clar în opoziție drepturile omului și practicile eugenice.
Eugenismul, pretinsa „îmbunătățire a rasei”, este concepția politică și ideologică în conformitate cu care dizabilitatea (și nu doar) constituie motive pentru a priva un om de protecție legală, cu scopul de a-l elimina fizic.
Atât avortul, cât și eutanasia au devenit legale și politici de stat, pentru prima dată în istorie, în timpul regimurilor totalitare ale secolului XX, comunismul și nazismul.
Că Achour și eugeniștii contemporani vorbesc despre eliminarea fetușilor și nu a celor născuți deja nu implică vreo diferență majoră față de eugenismul „clasic”: scopul este același, la fel ca și metodele.
Vă reamintim că PRO VITA București a participat la consultarea publică prilejuită de dezbaterea, în Comitetul ONU pentru Drepturile Omului, de Comentariul general nr. 36 la articolul 6 din Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice. Puteți consulta punctul nostru de vedere aici.