back to top

Proiectul noii Constituţii maghiare interzice avortul şi „căsătoria” între persoane de acelaşi sex

Mai jos reproducem un articol aparut in ziare.com, dupa The Wall Street Journal. Incercati sa evitati limbajul manipulator de tipul „avortul = dreptul femeilor”.

Deci, dupa ce a fost la un pas sa legalizeze casatoria homosexuala in timpul regimului socialist din 2004-2008, Ungaria schimba macazul: in proiectul noii Constitutii, casatoria e definita ca uniunea barbat-femeie, iar avortul este indirect, dar ferm, interzis prin protejarea copilului nenascut.

Motivatia, insa, nu pare una dintre cele mai fericite: liderii de dreapta ai Ungariei de azi au ajuns nu la concluzia ca viata umana trebuie protejata ca valoare in sine, ci si-au subordonat aceasta cauza nobila unor teluri pur omenesti – stoparea declinului demografic foarte pronuntat si satisfacerea obsesiei pan-ungariste, care a atins in ultimii ani dimenisiuni paranoice. In acest context, deci, nu stim cat conteaza dorintele exprimate de Papa, mentionate in articol.

Reamintim ca intreaga „filosofie” provita se bazeaza pe valoarea acordata vietii umane de la inceputul si pana la finalul sau, deci intre conceptie si moartea naturala, ca expresie a originii divine a acesteia si nu motivata de interese economice sau geo-strategice.

Dificultatea de a discerne intre aceste doua tipuri de abordare este majora in Romania, care confunda actiunile organizatiilor provita cu politica pro-natalista a lui Nicolae Ceausescu. Cele doua n-au nici o legatura. Drept este insa ca respectul pentru viata copilului nenascut nu poate decat sa atenueze criza demografica si sociala, realitate de necontestat in Romania si in intreaga Europa.


Ungaria planuieste interzicerea avortului si impozitarea persoanelor necasatorite?

Una din angoasele actualei puteri de la Budapesta este declinul demografic, natiunea ungara scazand pentru prima data la sub zece milioane de locuitori.

Mai mult, liderii partidului Fidesz se tem de un proces de disparitie naturala a natiunii maghiare, pe fondul natalitatii scazute. La Budapesta, continua seria masurilor bombastice cu mare impact emotional si mediatic.

Potrivit The Wall Street Journal, Ungaria se pregateste sa renunte la unele libertati, legate de dreptul femeilor de a decide daca doresc sa pastreze o sarcina sau nu.

Astfel, aflam ca viata trebuie sa fie protejata din momentul conceptiei, prevede proiectul noii Constitutii a Ungariei, prevedere prin care se intentioneaza o interdictie totala a avortului, dupa mai multe decenii de legi liberale.

Papa Benedict al XVI-lea a sugerat la inceputul lunii decembrie ambasadorului Ungariei pe langa Sfantul Scaun: „este de dorit ca noua Constitutie a Ungariei sa fie inspirata de valorile crestine, in special in ceea ce priveste casatoria, familia si protectia vietii.”

Dorinta Suveranului Pontif este reflectata in proiectul noii Constitutii promovata de partidul Fidesz, care promoveaza casatoria ca o modalitate naturala de comuniune intre barbat si femeie.

Proiectul, care intre altele va irita pe militantii pentru libertatea femeilor si in favoarea casatoriilor gay, ar putea fi interpretat ca un raspuns la declinul populatiei tarii, care ameninta stabilitatea sistemului public de pensii.

Sistemul public de pensii

Incepand cu luna noiembrie, cetatenii maghiari s-au intors la sistemul de contributii in sistem „pay-as-you-go” catre sistemul de pensii de stat.

Ca si in alte parti ale lumii dezvoltate, populatia Ungariei este marcata de imbatranire, fapt ce creeaza un dezechilibru serios al sistemului de pensii.

O preocupare presanta a partidului premierului Viktor Orban este reducerea deficitului bugetar, in conformitate cu cerintele Uniunii Europene, care, impreuna cu Fondul Monetar International, au salvat Ungaria de la faliment in 2008.

Pe termen lung, sistemul actual de pensii nu este viabil, fara o crestere a natalitatii, care ar permite contributii suplimentare in sistemul actual de pensii.

Prin modificarile propuse Constitutiei, partidul de guvernamant FIDESZ conteaza pe o repetare a valului de nasteri din perioada 1950-1956, prin programul Ministrului Sanatatii de atunci, Anna Ratko, care a interzis avortul si a impozitat celibatul.

Generatiile din acea perioada au fost supranumite generatiile Ratko, similar cu generatiile anilor ’80 din Romania comunista. (ziare.com)

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări