back to top

Grav incident diplomatic suedezo-saudit din cauza „egalității de gen”

Suedia este o țară „nealiniată” și, în consecință, a jucat în ultimele secole un rol important în medierea conflictelor internaționale Recent însă, în doar câteva luni, Suedia a reușit să-și distrugă relațiile diplomatice prietenești atât cu Israelul cât și cu lumea arabă.

Mai exact, a făcut-o în numele și pe seama ei Margot Wallström, politiciană social-democrată și fost comisăreasă UE, acum ministră de Externe a cabinetului de la Stockholm. Una din primele măsuri luate după numirea în funcție, la finele lui 2014, de d-na Wallström a fost să se asigure că țara sa este prima membră a UE care recunoaște formal autoritatea palestiniană ca stat independent și suveran – ceea ce a dus imediat la o deteriorare severă a relațiilor diplomatice între Suedia și Israel.

Poate v-ați fi așteptat ca, în compensație, Suedia să caute prietenia țărilor din lumea arabă/musulmană. Ei bine, nu! Următoarea țară cu care d-na Wallström a rupt pisica a fost Arabia Saudită. Motivul? Insistența ministresei suedeze că noua prioritate a diplomației suedeze este promovarea „egalității de gen”, inclusiv pentru homosexuali și transsexuali.

Doamna Wallström fusese invitată de onoare la un summit al Ligii Arabe în Cairo pentru a-și explica decizia privind Palestina. Când s-au trezit că discursul ei nu va fi despre Palestina, ci despre „egalitatea de gen”, saudiții au intervenit și, cu imensa lor influență, au determinat anularea invitației.

Ceea ce a determinat o supărare mare la Stockholm, unde guvernul a anunțat anularea unei controversate colaborări în domeniul armamentului între Suedia și Arabia Saudită. Drept răspuns, Ryadh-ul și-a rechemat ambasadorul la Stockholm pe motivul „interferenței flagrante” în treburi interne și a mobilizat cei 22 de membri ai Ligii Arabe și cei 57 de membri ai Organizației pentru Cooperare Islamică la o critică vocală adusă europenilor… Într-o rar văzută escaladare, Arabia Saudită a anunțat pe 19 martie că nu va mai emite vize de afaceri pentru cetățeni suedezi și că nu va mai prelungi vizele celor aflați deja în țară…

Din punctul nostru de vedere, este nimic mai mult decât o ceartă diplomatică absurdă între două regimuri extremiste: cel saudit, care consideră femeia un soi de animal vorbitor inferior în valoare unei cămile, și cel suedez, care promovează cu o insistență demnă de cauze mai bune o teorie ideologică și neștiințifică din care rezultă că între bărbat și femeie nu există nicio diferență, alta decât cea impusă de stereotipurile sociale.

Acoperită complet, afaă de ochi... Ce cultură crudă, dominată de bărbați! - Dezbrăcată toată, afară de ochi... Ce cultură crudă, dominată de bărbați!
– Acoperită complet, afară de ochi… Ce cultură crudă, dominată de bărbați!
– Dezbrăcată toată, afară de ochi… Ce cultură crudă, dominată de bărbați!

Și unii, și ceilalți, sunt extrem de departe de adevărata natură a femeii, care este egală în drepturi bărbatului și totodată complementară acestuia, spre împlinirea amândurora în cadrul familiei…

Alianța Familiilor din România
Alianța Familiilor din Româniahttp://www.alianta-familiilor.ro
Organizaţie de advocacy, în sensul afirmării şi apărării tradiţiilor social-culturale care au stat la baza dezvoltării societăţii româneşti: familia şi morala creştină, aplicate în relaţiile interumane şi în viaţa socială.

Cele mai citite postări